Kun joulukalenterin ensimmäisen luukun avaamiseen on aikaa enää kutakuinkin kaksi viikkoa, voi hyvällä omallatunnolla aloittaa pikkujoulukauden, siis toisin sanoen ripustaa talvivalot ikkunaan, kuunnella Johanna Kurkelan uutta joululevyä ja keittää glögiä. Näin juuri me lauantai-illan kunniaksi teimme.
Edellä mainittujen lisäksi valmistimme pikkujouluillallisen, jonka tarkoituksena oli lähinnä mausteiden kautta kutsua joulu tervetulleeksi myös keittiöömme sekä kieliemme päälle. Tulokset olivat vaihtelevia; joulu sekä maistui että ei maistunut. Osittain onnistuimme mainiosti, osittain ruokalajit eivät oikein tuntuneet sopivan samalle lautaselle ja osittain joulun tuoksua oli ehkä jopa liikaakin ilmassa.
Tällä kertaa alkuruoka, joka muista poiketen ei pyrkinytkään olemaan makumaailmaltaan joulumainen, vaan enemmänkin talveen sopiva, vei ehdottomasti pisimmän korren. Tätä keittoa suosittelemme ilolla kylmiä talvi-iltoja lämmittämään.
Juustoinen porokeitto
7,5 dl vettä
100 g Koskenlaskija (voimakas) sulatejuustoa
50 g kylmäsavuporoa
0,75 dl vehnäjauhoja
1 dl ruokakermaa
0,5 rkl riista- / härkäfondia
mustapippuria myllystä
0,5 dl persiljaa
Kiehauta kattilassa 6 dl vedestä. Lisää veteen kuutioitu juusto ja sauvasekoittimella tai monitoimikoneella hienonnettu poro. Sekoita kunnes juusto on sulanut.
Sekoita vehnäjauhot 1,5 dl:aan kylmää vettä. Kaada suurus ohuena nauhana keittoon koko ajan sekoittaen. Keitä 2 min. sekoittaen. Lisää ruokakerma ja fondi.
Mausta mustapippurilla ja hienonnetulla persiljalla.
Pääruoaksi valmistimme Pullantuoksuinen koti -blogista bongattuja jouluisia lihapullia kera glögimausteisen punaviinikastikkeen sekä Saran vegejoulugratiinia, jonka ohje löytyi jälleen Healthy kitchen -opuksesta.
Muutamia huomioita: lihapullat ja punaviinikastike kannattaa kyllä molemmat kokea, mutta samanaikaisesti nautittuna molemmat kärsivät tappion. Siis glögikastiketta joulukinkun kera, kuten Pirkka -lehti neuvookin tekemään ja lihapullille jotakin muuta, ehkäpä esimerkiksi jouluisesti maustettu ruskeakastike. Vegegratiini tällä tavoin maustettuna sen sijaan sopisi paremmin joulupöytään osaksi suurempaa kokonaisuutta, näin ainoana lisäkkeenä se jäi aavistuksen tylsähköksi. Lisäksi ajattelimme ensi kerralla hurauttaa ylijääneen gratiinin sauvasekoittimella soseeksi ja paistaa siitä perinteisen laatikon, ehkä se tässä muodossa toimisi jonkin verran paremmin.
Lihapulliin kannattaa neilikkaa ja maustepippuria ripauttaa rohkeasti, omamme jäivät melko ”jouluttomiksi” mauiltaan, vaikka hyviä ne olivat joka tapauksessa. Kastike ja gratiini sitä vastoin maistuivat hyvinkin jouluisilta.
Jouluiset lihapullat
400 g naudan jauhelihaa
0,5 dl maitoa (tai muuta nestettä)
2 rkl korppujauhoja
1 tl pippurisekoitusta
1 tl suolaa
kuivattua ruohosipulia
ripaus neilikkaa ja maustepippuria
1 keltuainen
Laita korppujauho turpoamaan maidon joukkoon.
Sekoita kaikki ainekset jauhelihan joukkoon ja lisää lopuksi korppujauho-maito seos.
Pyörittele taikinasta pieniä pullia ja paista pannulla tai 200-asteisessa uunissa noin 10 min.
Glögimausteinen punaviinikastike
6 dl punaviiniä
1 kanelitanko
10 maustepippuria
10 neilikkaa
1-2 laakerinlehteä
2 rkl härkäfondia
2 rkl hunajaa
1,5 rkl vehnäjauhoja
tilkka vettä
Mittaa punaviini ja kuivat mausteet kattilaan. Keitä niitä ilman kantta noin 15 min. tai kunnes neste on haihtunut puoleen (noin 3 dl).
Siivilöi liemi takaisin kattilaan. Mausta fondilla ja hunajalla maun mukaan. Sekoita vehnäjauhot tilkkaan vettä ja kaada poreilevan liemen joukkoon. Anna kiehua pari minuuttia ja tarkista maku.
Vegejoulugratiini
1 bataatti
3 porkkanaa
2 palsternakkaa
öljyä
himalajansuolaa
Mausteseos:
2,5 dl ruokakermaa (tai 2 dl ruokakermaa + 0,5 dl maitoa)
1 rkl hunajaa
0,5 tl kanelia
0,5 tl pomeranssinkuorta
ripaus maustepippuria
ripaus muskottia
0,5 tl inkivääriä
himalajansuolaa
mustapippuria
Pinnalle:
0,5 dl korppujauhoja
Kuori ja lohko kasvikset.
Laita kaikki kasvikset voideltuun uunivuokaan, ripottele päälle öljyä ja suolaa. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 min. Voit myös aloittaa paistamisen uunipellillä, jolloin paistoaika varmasti riittää tai on jopa tätä lyhyempi. Vuoassa tämä aika ei meillä riittänyt.
Sekoita mausteseoksen kaikki ainekset keskenään ja kaada seos vuokaan kasvisten päälle. Ripottele pinnalle korppujauhot. Kypsennä vielä noin 20-30 min, kunnes gratiini on saanut kauniin värin pintaan.
Illallispöytäämme viimeisenä vieraana saapui jouluinen omenapiirakka, jonka reseptistä kiitämme Kakkukekkereiden Sanjaa. Piirakka oli hyvää, mutta lopullista mielipidettämme emme vielä uskalla julkilausua, sillä versiostamme unohtuivat täytteen kolme viimeistä ainesosaa, ne jouluiset mausteet siis. Koska tämä kelpasi meille hyvin näinkin, mausteiden kanssa se olisi varmasti ollut todella makoisa kokemus. Suositellaan erityisesti rahkapiirakoiden ystäville!
Jouluinen omenapiirakka
valmistetaan halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuokaan, itse tein puolikkaan annoksen, josta valmistui kolme pikku piirakkaa
Pohja:
50 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 tl vettä
Täyte
3 keskikokoista omenaa
2 dl glögiä
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl kermaviiliä
1 kananmuna
2 rkl sokeria
2 tl glögiä (omenoiden mausteliemestä)
kardemummaa, vaniljasokeria, kanelia
Nypi jauhot sekä sokerit margariinin joukkoon ja lisää vesi tl kerrallaan. Sekoita tasaiseksi ja painele vuodeltuun irtopohjavuokaan.
Kuori ja paloittele omenat. Laita ne glögin sekaan ja kiehauta, sammuta levy ja anna maustua vähintään puoli tuntia.
Sekoita turkkilaisen jogurtin ja kermaviilin joukkoon kananmuna ja sokeri sekä mausteet ja glögi.
Lado omenat pohjan päälle ja kaada täyteseos kruunuksi.
Paista uunissa 225 asteessa noin 20 min.