Kesällä lautanen kevenee? Ainakin tämä piirakka.

No jaa, tiedä häntä, uskoako kuitenkaan loppuun asti tuota yllä mainittua Helsingin Sanomien eilisaamuista väittämää, kun totta kyllä kesän kepeiden kasvisten ja hedelmien vastapainoksi grillit notkuvat lihaa ja makkaraa, jääkaapit olutta ja siideriä, pakastimet jäätelöä… Niin tai näin, kuten moni muukin asia, myös ruokailu muuttuu kesällä, jos ei järin paljon kevyemmäksi, niin ainakin erilaiseksi. No, hedelmiä ja kasviksia meidän keittiömme tosin rakastaa ympäri vuoden, eikä grillimme ole tainnut koskaan nähdä kasviksetonta päivää, joten turha kai tätä on enempää puntaroida; kun syö kepeän terveellisesti ympäri vuoden, ei kesällä tarvitsekaan keventää.

IMG_7097Hmm, tuolla prologilla pyrin kai esittelemään seuraavan tekeleeni, hauskan piirakkaidean, johon törmäsin Tinskun keittiössä -blogista itseni löydettyäni. Piirakan juttu on pohja, joka tehdään käytännössä pelkästä bataatista, viljat unohdetaan tällä kertaa kokonaan. Huippua; tätä ideaa hyödynnän aivan varmasti seuraavalla kerralla, kun kestittäväksi saapuu ruokavalioltaan gluteenitonta vieraskuntaa.

Kehotan kokeilemaan ja varioimaan täytteitä reilusti oman mielen ja maun mukaan. Itse ruokaistin Tinskun kasvisversiota lisäämällä täytteeseen broileria ja maustoin runsaalla määrällä Ateenasta tuotua salaattimaustetta. Piirakka on hyvin tehtävissä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja juhliin se sopii hienosti, sillä nautinta voi tapahtua yhtä lailla lämpimänä kuin viileänäkin. Kukin myös koristelkoon tavallaan, itse valitsin koristukseksi ainoastaan ensimmäiset pikkuruiset rucolanversoni.

Ensimmäisen syöntikokemuksen perusteella piirakka oli todella maukasta ja kepeydessään aivan eri luokkaa, mikäli tavanomaiseen jauhoista ja rasvasta rakennellun pohjan omaavaan piiraaseen verrataan. Kolme henkeä hoiteli tämän kerralla, kun päivällisestä oli kyse, mutta ehkä myös juhlatilanteita ajatellen tätä kannattaa varata hiukan tavallista piirakkaa enemmän…

Feta-broileri-pinaattipiirakka bataattipohjalla

Vuoallinen

IMG_7101IMG_7094Pohja:
1 isohko bataatti
1 kananmuna
kourallinen juustoraastetta
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä
voita / öljyä vuoan voiteluun

Täyte:
1 iso sipuli
öljyä / voita kuullotukseen
150 g pakastepinaattia
100 g fetajuustoa
200 g maustamattomia broilerisuikaleita
esim. suolaa, mustapippuria ja hunajaa broilerin maustamiseen
3 dl turkkilaista jogurttia
3 kananmunaa
yrttejä maun mukaan, kuten timjami, provencale
mustapippuria

IMG_7087Tee ensin pohja. Suojaa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat hyvin.
Kuori ja siivuta bataatti ohuen ohuiksi siivuiksi.
Sekoita bataattisiivujen joukkoon kananmuna ja juustoraaste. Mausta halutessasi hieman suolalla ja pippurilla.
Lado bataattisiivut vuoan pohjalle ja nostele niitä vähän myös reunoille.
Tee sitten täyte. Kuori ja silppua sipuli ja kuullota sitä hetki pannulla tilkassa öljyä tai voita.
Ruskista broilerit ja mausta haluamallasi tavalla, esim. suolalla, pippurilla ja hunajalla.
Sekoita sipuli, broilerit ja kaikki muut täytteen ainekset. Mausta yrteillä ja mustapippurilla, lisää tarvittaessa hiukan suolaa.
Kaada täyte bataattisiivujen päälle ja paista 180-asteisessa uunissa noin 50-60 min.
Jäähdytä piirakka huoneenlämpöiseksi ennen kuin irrotat vuoan.
Koristele esim. fetajuustolla, rucolalla ja tummalla balsamicokastikkeella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s