Bataattia ja pähkinää; ensikosketus uuteen piirakkakirjaan

IMG_7768Joitakin aikoja sitten purjehti keittokirjahyllyymme jälleen uusi tulokas, Tiia Koskimiehen Parhaat piirakat. Juuri tänään minulla oli sopivasti aikaa tutustua kirjaan käytännössä ja valikoin teoksen viidestäkymmenestä vaihtoehdosta toteutukseen bataatti-pähkinä-juustopiiraan.

Piirakasta tuli mielestäni kohtuullisen makoisaa, vaikka itse ehkä koin sen pohjataikinan hiukan kuivakaksi. Tämä tosin saattanee johtua siitä, että olen lähiaikoina valmistanut piirakkapohjia lähinnä erilaisista riperuuista, kuten sosekeitoista ja joululaatikoista, jotka tekevät pohjasta silloin tällöin ehkä jopa hiukan vaikeasti koossa pysyvän, mutta vallattoman mehevän. Bataatti ja pähkinä taas tekivät täytteestä niin ikään ruokaisan kuin maukkaankin, joten tätä terveelliseltä maistuvaa piirakkaa voin hyvin suositella lounaaksi tai päivälliseksi. Kehotan kuitenkin valmistamaan rinnalle esimerkiksi jogurttikastikkeen, sen verran tiivistä tavaraa tämä piirakka nimittäin on. Kun kokonaisuuden nauttii raikkaan salaatin kera, sanoisin sen olevan siinä, siis mainion piirakka-aterian.

Ja niin, vaihtoehtoja jogurttikastikkeille voit etsiskellä Tunnelmallisistakin, me kun pidämme niistä vähintäänkin jättipaljon. Varmasti se klassisin vaihtoehto on tämä valkosipuli-basilika-jogurttikastike, mutta hyvä vaihtoehto on myös tämä versio. Mikäli hieman ”grillisempiä” makuja kaipailee, suosittelen ehdottomasti testaamaan jogurttikastiketta olutmiehen tyyliin. Vaihtoehtoja siis piisaa.

Aurinkoisin heinäkuun terveisin!

Bataatti-pähkinä-juustopiiras

Vuoallinen

IMG_7763Pohja:
4 dl (hiivaleipä)jauhoja (itse sekoitin vehnä-, graham- ja ruisjauhoja)
100 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g pehmeää voita
1 keltuainen

Täyte:
3 kananmunaa
400 g bataattia
100 g pähkinöitä tai manteleita
1,5 dl kermaa
50 g fetajuustoa
suolaa ja mustapippuria
tuoretta persiljaa

Nypi jauhot, juusto, voi ja keltuainen tasaiseksi ja nosta kylmään odottamaan.
Valmista täyte. Kuori ja raasta bataatti karkeasti. Hienonna pähkinät tai mantelit.
Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
Ohenna fetajuusto kermalla ja sekoita joukkoon muut täyteaineet. Levitä seos taikinalle.
Paista piirasta 200 asteessa noin 20 min. Käännä alalämmölle ja jatka paistamista vielä 10 min.
Voit paistaa myös annoskokoisia piiraita, mutta lyhennä tällöin paistoaika noin 15 minuuttiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s