Paimenenpiirasta, muffinssivuoista käsin

Kotikolon keittiöremontti lähenee lähenemistään – tai itse asiassa se toteutuu juurikin nyt, minä naputtelen tätä evakkoretkeltämme käsin. Viimetöikseni vanhassa keittiössä valmistin ruokaisia muffinsseja, vähän kuin pieniä paimenenpiiraita.

Reseptissä, jota modifioin kyllä sangen reilusti ruokavarastollemme sopivaksi, tätä kutsuttiin 90-luvun retroherkuksi. Tiedä sitten, kai tällaisia paistoksia popsittiin silloin erityisen ahkerasti, mutta maistuivat ne hyvältä edelleen. Ja mukavasti tuli käyttöä edellispäivältä ylijääneelle pinaatti-perunamuusille sekä jääkaapissa majaileville juustonkannikoille.

Kuten sanottua nämä kakkuset olivat sangen onnistuneita, parempia kuin etukäteen odotin. Kyllä näiden takia kannattaa vaikka varta vasten tehtailla sekä perunamuusia että jauhelihakastiketta. Tai hyödyntää aiemmin valmistettuja. Pieneen osaan rakentelin yksinkertaisen lohitäytteen ja se toimi hyvin niin ikään. Ilman juustokastiketta, normaalilla piirakan ruokakermasysteemillä.

Tällaista ysärijuttua siis tällä kertaa.

img_0417

Pienet paimenenpiiraat

10 kpl

Taikina:
150 g voita
150 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g perunamuusia (Peruna-pinaattimuusi toimi vallan mainiosti.)

Täyte:
1-2 sipulia
150 g jauhelihaa
öljyä paistamiseen
150 g tomaattimurskaa
2 rkl vettä
puolikas kasvisliemikuutio
0,5 tl maustepippuria
0,5 tl paprikajauhetta

Juustokastike:
1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
1,5 dl maitoa
1 dl juustoraastetta
(suolaa)

Mikäli haluat korvata osan jauhelihatäytteestä ja juustokastikkeesta perinteisellä piirakkatäytteellä, tämä sopii taikinakuoriin myös mainiosti.

Aloita tekemällä jauhelihatäyte. Kuori ja hienonna sipulit. Ruskista sipulit ja jauheliha öljyssä paistinpannulla. Lisää tomaattimurska, vesi, liemikuutio ja mausteet. Anna jäähtyä.
Tee sitten taikina. Nypi voi ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää perunasose. Vuoraa voidellut leivosvuoat taikinalla.
Jaa jäähtynyt täyte leivosvuokiin.
Valmista kastike. Kiehauta vehnäjauhot voissa ja sekoita joukkoon maito. Keitä seosta noin 5 min. koko ajan hämmentäen. Lisää juustoraaste ja tarvittaessa suolaa.
Jaa juustokastike piiraiden päälle.
Paista 200-asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi, noin 20 min.

Jätä kommentti