Koko Suomi leipoo – ja minä myös – osa 10: kalakukkoset

Se taisi sitten olla siinä – hetkeksi aikaa. Tänä aamuna nimittäin toteutin juuri loppuneen Koko Suomi leipoo -kauden viimeisen teknisen tehtävän, kun leivoin kalakukkosia. Hmm, ei niin mieleinen tehtävä oikeastaan missään mielessä. Kalakukkoa olen toki popsinut ja pidänkin siitä, mutta toisten leipomana, torilta ostettuna. Tämäntyyppinen leivonta ei vain ole omaa sydäntä lähellä. Mutta tulipa tehtyä ja haaste suoritettua.

Nyt olen valmistanut kaikki kymmenen tämän kauden teknisissä tehtävissä kilpailijoilta vaadittua tuotetta. Viidennen jakson porkkanakakkua lukuun ottamatta olen myös laatinut tekeleistäni artikkelit, joita voit selailla täällä. Ja koska tämä oli niin hauskaa, jatkan jo lähipäivinä siirtyen toteuttamaan edellisen kauden tehtäviä. Eipähän tarvitse miettiä, mitä sitä vieraille tarjoilisi, kun pakastin pullistelee erilaisia herkkuja…

Vielä kalakukkosista sananen. Mielestäni ne onnistuivat melko hyvin, vaikka siitä, oliko täytettä ihan tarpeeksi, en ole täysin varma. Sen verran fuskasin kilpailijoihin nähden, että ostin kalan valmiina fileinä ja kurkistin paistolämpötilan toisesta reseptiikasta. Taisin kuitenkin valita ainakin meidän uunillemme hiukkasen epäsopivan lämmön, sillä kuoret ehtivät tummua melko paljon ennen täytteen kypsymistä. Samoin huomasin, että kalaa olisi saanut maustaa reilulla kädellä; mielestäni täytteeni jäi hiukan vaisun makuiseksi. Osasta tein lanttukukkosia, joihin sujautin kalan tilalta lanttua.

Lisäksi annan itselleni miinusta tekeleitteni ulkonäöstä, mutta toisaalta, eivät nämä nyt niin kovin koreita ole muidenkaan leipomina, tuollaisia ryppyisiä nyyttejä.

IMG_0628

Tämä tästä kaudesta, palataan pian asiaan. Ja onnitteluni Riitta Wuorio-Bäck, olet kyllä tittelisi ehdottomasti ansainnut!

Kalakukkoset

12 kpl

Taikina:
180 g vettä
1 tl suolaa
230 g ruisjauhoa
50 g vehnäjauhoa

Täyte:
140 g pekonia
300 g kalaa
mausteita maun mukaan, minä käytin suolaa, valkopippuria, sitruunan kuorta raastettuna sekä kuivattua tilliä

Mahdollisiin lanttukukkosiin:
lanttua
kasvislientä
siirappia
(suolaa)
pekonia

Pinnalle:
voisulaa

Tee ensin taikina. Sekoita kylmään veteen suola, ruis- ja vehnäjauhot.
Kaulitse taikinasta soikioita.
Puolita pekoniviipaleet ja mausta kala haluamallasi tavalla.
Aseta pekoniviipaleet ja kalat taikinasoikioille.
(Jos teet lanttuversioita, kuori ja leikkaa lanttu ohuiksi viipaleiksi, keitä kasvisliemessä kypsäksi ja mausta siirapilla. Tarkista suola. Täytä kukot pekonilla ja lantulla.)
Sulje kukkoset.
Paista 250-asteisessa uunissa noin 20 min. Mahdollisesti parempi tapa olisi ollut valita hieman matalampi lämpötila ja pidempi paistoaika, esim. 225 astetta ja noin 30 min.
Voitele kypsät kukot runsaalla voisulalla.

Jätä kommentti