Marokon makuiset lihapullat ja mausteinen tomaattikastike

Aiemmin tehtailemani Ras el Hanout -mausteseos pääsi pikaiseen uudelleenkäyttöön, kun kokeilin sitä naudanjauhelihapulliin. Ja mikäs siinä, hyvin tuntui myös nauta viihtyvän mausteen seurassa – viimeksi käytin broileria.

Lihapullien rinnalle valmistin tomaattikastiketta, joka tällä kertaa tosin lipsahti siinä määrin tuliseksi, että Aleksi sai kunnian popsia sen kokonaisuudessaan. Kastikkeen tulisuus kuitenkin jäi mysteeriksi, sillä lisäsin siihen ainoastaan puolikkaan punaisen chilin. Enpä tiedä, mitä chilejä on tullut ostettua, mutta uskon, että mieto punainen chili ei tällaista lopputulosta aikaansaisi. Uskallan siis suositella reseptiä kokonaisuudessaan, vaikka ei mikään tulisen ruoan ystävä olisikaan.

IMG_0792-1

Lihapullat muokkasin Andalusian auringossa -blogin lammasköfte -reseptiikasta, tomaattikastikkeen nappasin Kotiliedestä. Oiva kokonaisuus.

Marokon makuiset lihapullat ja mausteinen tomaattikastike

4 annosta

6 siivua paahtoleipää
noin 1 dl lihalientä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2,5 rkl Ras el Hanout -mausteseosta (Mikäli haluat tehdä seoksen itse, kurkista resepti täältä.)
500 g naudan jauhelihaa
puolikas ruukku persiljaa
suolaa
mustapippuria

Tomaattikastike:
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
puolikas punainen chili
0,5-1 rkl punaviinietikkaa
1 dl vettä
400 g tomaattimurskaa
0,5 dl tomaattipyreetä
1 rkl fariinisokeria
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä

IMG_0797

Tee ensin lihapullat. Leikkaa paahtoleivästä reunat pois ja liota sitä lihaliemessä, kunnes se hajoaa. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulia öljyssä, kunnes se on pehmennyt. Lisää valkosipuli ja Ras el Hanout. Lisää leipäseokseen. Sekoita joukkoon jauheliha ja persilja. Mausta ja anna levätä kylmässä puolisen tuntia.
Muotoile taikinasta suurehkoja lihapullia ja paista niitä 225-asteisessa uunissa noin 10-15 min. halutun kypsyysasteen mukaan.
Valmista tomaattikastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja valkosipulinkynsi. Anna kuullottua muutama minuutti. Halkaise puolikas chili (ja poista siemenet). Mikäli haluat tulisemman kastikkeen, jätä siemenet poistamatta. Hienonna chili ja lisää pannulle sipuleiden joukkoon. Lisää joukkoon punaviinietikka, vesi, tomaattimurska ja -pyree sekä sokeri, suola ja pippuri. Anna tomaattikastikkeen kiehua noin 10 min.
Nosta lihapullat tomaattikastikkeeseen.

Jätä kommentti