Esikoispalloni; se MasterChefin inspiroima

Olen nyt vuoden verran katsellut aktiivisesti Australian MasterChefin menneitä kausia. Kaiken muun mielenkiintoisen ja inspiroivan sisällön lisäksi olen kiinnittänyt erityistä huomiota silikoniseen puolipallomuottiin, jota kilpailijat käyttävät todella paljon jälkiruokia valmistaessaan. Se on houkutellut minua oikeastaan alusta lähtien, mutta vasta nyt, kun kirjaimellisesti törmäsin siihen Chez Marius -liikkeen ohi kävellessäni, sain sen hankittua omakseni. Ja jo samana iltana aloitin valmistelut ensimmäistä palloani varten.

Esikoispalloni – tai puolipallohan se oikeastaan on – koostui kolmesta elementistä: suklaakuoresta, sitruunamoussesta sekä salmiakkihyytelöstä. Kuorta varten kokeilin ensi kertaa suklaan temperoimista ja onnistuin mielestäni ihan hyvin. Lopputulos ei ollut aivan peilikirkas, mutta kuori murtui mukavan räsäyksen saattelemana, kun sitä kopautti lusikalla. Olen tyytyväinen ja jatkan ehdottomasti harjoituksia temperoinnin saralla. Sitruunamousseen reseptin nappasin Doron kakku -blogista ja moussen sisälle keksin piilottaa pieniä salmiakkihyytelösydämiä.

Olen iloinen ensimmäisestä palloleivoksestani ja odotan jo innolla, mitä pääsen seuraavaksi kokeilemaan. Ideoita tuntuu olevan pää pullollaan.

IMG_4086

Mikäli sinulla ei ole samanlaista muottia tai koko systeemin toteuttaminen tuntuu syystä tai toisesta hankalalta, kannattaa kokeilla vaikka vain sitruunamoussea, jonka voi hyvin tarjoilla esimerkiksi laseista ja sujauttaa annokseen muutaman hyytelökuution. Maut toimivat hyvin yhdessä.

Siis kukin tyylillään. Itse olen kovin iloinen hankinnastani.

Sitruunamoussepallot salmiakkisydämillä ja suklaakuorilla

6 puoliympyrää (tai kolme palloa)

Salmiakkihyytelö:
3 liivatelehteä
1 dl päärynämehua
1 rkl hunajaa
0,5 dl salmiakkimikseriä

Kuori:
120 g tummaa suklaata

Sitruunamousse:
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
0,5 dl sitruunan mehua
130 g turkkilaista jogurttia
1 dl sokeria
keltaista elintarvikeväriä
3,3 liivatelehteä
2 dl vispikermaa

Aloita salmiakkihyytelöstä, jonka voit tehdä mainiosti jo hyvissä ajoin jääkaappiin odottamaan. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Mittaa kattilaan mehu ja hunaja, kiehauta ja sekoita joukkoon salmiakki ja pehmenneet liivatteet. Kaada kelmulla vuorattuun vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.
Valmista sitten palloille kuoret. Temperoi suklaa ja levitä se valitsemallasi tavalla muotteihin. Laita jääkaappiin odottamaan. En tarkoituksella lähde tässä kohtaa ohjeistamaan temperoinnin kanssa, sillä olen itsekin vasta hyvin vähän kokenut aloittelija. Hyviä neuvoja on kuitenkin runsaasti saatavilla, muiden muassa Kinuskikissa ohjeistaa sivustollaan selkeästi.
Aloita moussen teko pesemällä sitruuna ja raastamalla sen kuori. Varo raastamasta vaaleaa osaa. Purista raastamisen jälkeen sitruunasta mehut. Yhdistä jogurtti, sokeri, sitruunan kuoriraaste ja puolet sitruunamehusta sekä elintarvikeväri. Liota liivatteita 5 min. kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna loput sitruunamehusta lähes kiehuvaksi ja liota siihen liivatteet. Lisää liivateseos ohuena nauhana jogurttiseoksen joukkoon koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi kermavaahto. Kaada täyte jähmettyneisiin suklaakuoriin – jotka olet ensin irrottanut vuoistaan ja laittanut niihin sitten takaisin – ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti.
Leikkaa veitsellä tai muotilla – minä käytin omenaporaa – salmiakkihyytelöstä pieniä palasia. Tee sitten samalla muotilla reikiä hyytyneen moussen pinnalle ja upota salmiakkihyytelön palat moussen sisään. Laita hyytelöpalasten päälle vielä ohut kerros moussea ja jatka hyydyttämistä muutaman tunnin ajan.
Kumoa puolipallot tarjoiluastialle ja koristele annokset haluamallasi tavoin.

One thought on “Esikoispalloni; se MasterChefin inspiroima

Jätä kommentti