Dijonin puraisema tomaattipiirakka

Yksi ehdottomasti eniten harrastamani keittiöpuuha ovat erilaiset suolaiset piirakat. Tykkään kokeilla mitä erikoisempia yhdistelmiä, ujuttaa pohjataikinaan lähes mitä ikinä lieneekin ja ylipäätään vaan niin sanotusti nyhjäistä tyhjästä. Suolaisten piirakoiden kohdalla keittiöuskallukseni on ehdottomasti suurimmillaan, enkä yleensä niitä tehdessäni vilkuile reseptejä laisinkaan.

Nyt esittelemäni tomaattipiirakka ei kuitenkaan ole oma luomukseni, vaan olen nähnyt siitä himpun verran vaihtelevia ohjeita siellä sun täällä, viimeksi muistaakseni Pirkka-lehdessä. Hurmaannuin reseptin ideasta sekoittaa Dijon-sinapin vahva makumaailma tomaatin makeuteen ja aina toimivaan yrttiöljyyn. Tykkään myös omissa tekeleissäni ripotella juustoraasteen mieluummin pohjan kuin täytteiden päälle, jolloin piirakka useimmiten säilyttää kauniin ulkonäkönsä, eikä näytä ainoastaan epämääräiseltä muodostelmalta sulanutta juustoa. Myös reseptin tarjoilema ohje piirakkapohjalle oli näpsäkkä, rapea ja maukas.

Suosittelen testaamaan; hyville piirakoille lienee kuitenkin aina paikkansa.

IMG_8146

Tomaattipiirakka

Vuoallinen (ø 24 cm)

Pohja:
150 g voita
1 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
0,25 tl suolaa
1 kananmuna
1 rkl vettä

Täyte:
0,5 dl Dijon-sinappia
150 g juustoraastetta
1-2 tomaattia
250 g kirsikkatomaatteja (Ihan näin suurta määrää en omaan piirakkaani saanut upotettua, noin puolet riittänee mainiosti.)
2 valkosipulinkynttä
0,5 dl oliiviöljyä
1 tl basilikaa
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl suolaa

Pinnalle:
tuoretta basilikaa

Nypi viileän voin kanssa jauhot sekaisin. Lisää suola, kananmuna ja vesi. Sekoita tasaiseksi.
Painele taikina leivinpaperilla vuoratun piirasvuoan (Ø 24 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele taikina haarukalla ja esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 min.
Levitä pohjalle sinappi ja ripottele päälle juustoraaste.
Leikkaa tomaatit ja kirsikkatomaatit ohuiksi viipaleiksi. Hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita öljy, basilika, valkosipuli, pippuri ja suola.
Asettele tomaatit pohjalle. Valuta päälle mausteöljy.
Paista piirakkaa 225-asteisessa uunissa noin 20-30 min. Tarjoa tuoreen basilikan kanssa.

Jätä kommentti