Vegaaninen soijarouhelasagne; ensimmäinen maistiainen Lapsiperheen vegaanikeittokirjasta

Saatuani käsiini Chocochili-blogistaan tunnetun Elina Innasen sekä toimittaja ja tietokirjailija Suvi Auvisen yhteistyönä toteuttaman Lapsiperheen vegaanikeittokirjan halusin heti lähteä kokeilemaan sitä käytännön tasolla. Siitä lähtien, kun Pikku-Kokki aikoinaan alkoi syömään ”oikeaa” ruokaa, olen pitänyt missionani opettaa lapsemme syömään monipuolisesti ja erityisesti pitämään kasviksista. Mielestäni olen onnistunut ihan hyvin; molemmat ovat äärimmäisen uskaliaita maistelijoita ja ainakin omasta mielestäni tavallista parempia kasvisten mutustelijoita. Ainakin, kun puhutaan kasviksista ihan sellaisinaan.

Eräs periaatteeni on ollut, että ainakin toinen päivän kahdesta lämpimästä ateriasta olisi kasvisruokaa. Myönnettäköön heti, että läheskään aina tämä ei toteudu, mutta aika usein kuitenkin, ainakin monta kertaa viikossa. Ja näin ollen kasvisruokakirjat herättävät aina kiinnostukseni, uusia ideoita ei ole koskaan liikaa. Jonkun verran Chocochili-blogia vilkuiltuani ja sieltä reseptejä bongailtuani ovat odotukset kirjan suhteen melko korkealla. Olisi kiva löytää pitkästä aikaa uusi keittokirjaystävä.

Ensimmäisenä valitsen reseptin kategoriasta Sunnuntai, joka käsittää erilaisia uuniruokia. Sellaisia, joiden valmistaminen sinänsä on nopeaa, mutta kypsennykseen on varattava aikaa. Lisäksi ne sopivat hyvin pakastettaviksi ja näin ollen säästävät tekijänsä muutamalta arki-illan kiirekokkaukselta. Juuri tällainen on myös valikoimani soijarouhelasagne, joka valmistui mukavan mutkattomasti tuottaen sekä maukkaan että runsaan lopputuloksen. Tämän perusteella Lapsiperheen vegaanikeittokirja menee ilman muuta jatkoon – varmasti pikaiseen sellaiseen.

Vegaaninen soijarouhelasagne

6 annosta

lasagnelevyjä
1 pieni kesäkurpitsa
muutama terttu kirsikkatomaatteja

Tomaattikastike:
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 dl tummaa soijarouhetta
150 g vegaanista punaista pestoa (Vihreäkin tuntui toimivan.)
2+1 dl vettä
500 g tomaattimurskaa
1 rkl tomaattisosetta
1 tl sokeria
mustapippuria myllystä
1 ruukku tuoretta basilikaa

Juustokastike:
250 g vegaanista sulavaa juustoa (Tunnustan rikkeeni: käytin ei-vegaanista.)
2 dl kaurakermaa
1,25 dl kauramaitoa
0,5 tl sipulijauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
mustapippuria myllystä

Valmista ensin tomaattikastike. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä hetki oliiviöljyssä ja lisää kattilaan sitten kuiva soijarouhe ja pesto. Kääntele seosta hetki ja lisää sitten pari desilitraa vettä parissa erässä niin, että neste imeytyy soijarouheeseen ennen kuin lisäät vettä kattilaan.
Kaada kattilaan tomaattimurska, huuhtele tölkki 1 dl vettä ja lisää se kattilaan. Mittaa joukkoon vielä tomaattisose ja sokeri. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä juustokastikkeen valmistamisen ajan.
Raasta juusto suureen kulhoon. Lisää kaurakerma, kauramaito ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.
Silppua basilika ja lisää se tomaattikastikkeen joukkoon. Mausta mustapippurilla.
Viipaloi kesäkurpitsa noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.
Kokoa lasagne: laita alimmaiseksi lasagnelevyjä, sitten kesäkurpitsaviipaleita, tomaattikastiketta ja juustokastiketta. Jatka, kunnes kastikkeet on käytetty. Muistathan säästää juustokastiketta päällimäiseksi! Laita kirsikkatomaatit lasagnen päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 45 min.
Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista.

One thought on “Vegaaninen soijarouhelasagne; ensimmäinen maistiainen Lapsiperheen vegaanikeittokirjasta

Jätä kommentti