Hittiherkkua länsinaapurista: ruotsalainen Liba-pikapizza

Saatuani tarjouksen päästä maistelemaan Ruotsissa jo seitsemännessä sukupolvessa leivottavaa Liba Brödin -ohutleipää en tietenkään laittanut vastaan. Kun leipänäytteet sitten suomalaisen maahantuojansa Europicnicin toimesta saapuivat, mieleni teki heti päästä kokeilemaan. Valmistui ensimmäinen Libapizzani – mutta ei varmasti viimeinen.

Pikaisella ideoiden etsiskely haulla olin törmännyt ajatukseen rikastuttaa valmis Liba-pizza lehtikaalisipseillä, jonka otinkin johtotähdekseni. Rapeiden ja sopivasti suolaisten sipsien alustaksi tuntui sopivan yksinkertainen valkoinen pizza, joten täytteiksi valitsin ranskankermaa, karamellisoitua sipulia, palsternakkaa ja juustoraastetta. Lehtikaalisipsien rinnalle höyläsin vielä reilusti parmesaania.

Ihan mainio kokonaisuus, jonka jälkeen en ihmettele Liba Brödin kuulumista useaan ruotsalaiseen vakio-ostoskoriin. Leipä on koostumukseltaan mainio valmis pizzapohja ja sen sopivuudesta esimerkiksi quesadilloihin tai wrappeihin voin olla vakuuttunut, vaikka henkilökohtainen testi on vielä tekemättä. Tämä kuulunee lähipäivien suunnitelmiin.

Kuten nimi kertonee, ohutleipä on kotoisin alunperin Libanonista ja Liba Bröd -yrityksen takaa löytyy vuonna 1989 Ruotsiin Libanonista muuttanut Nasil Fadel. Yrityksen hän perusti vuonna 1992. Kaikki Liba Brödin leivät ovat vegaanisia ja lisäaineettomia.

Siis suosittelen. Niin Liba Brödiä, sille kehittelemääni täytettä kuin lehtikaalisipsejäkin. Nam, nam ja nam!

Valkoinen liba-pizza lehtikaalisipsien kera

1-2 annosta

1 Liba-ohutleipä
100 g ranskankermaa
juustoraastetta
1 iso keltasipuli
1 rkl voita
1 rkl sokeria
1 rkl omenaviinietikkaa
1 pieni palsternakka
öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria myllystä

Pinnalle:
lehtikaalisipsejä (ohje alla)
parmesaania
sitruunamehua

Lehtikaalisipsit:
100 g lehtikaalia
1 rkl öljyä
ripaus suolaa

Aloita valmistus lehtikaalisipseistä. Huuhtele lehtikaalin lehdet ja poista lehdistä puiseva varsiosa. Leikkaa lehdet suupaloiksi.
Levitä lehtikaalit pellille leivinpaperin päälle. Kaada päälle öljy ja sekoittele niin, että öljy leviää tasaisesti kaikkialle. Ripottele pinnalle suola.
Kypsennä 150-asteisen uunin keskitasolla noin 20-25 min. Varo polttamasta sipsejä. Kääntele sipsejä lastan avulla paistamisen aikana muutaman kerran. Anna jäähtyä.
Valmista seuraavaksi karamellisoitu sipuli. Kuori ja leikkaa sipuli renkaiksi. Sulata pannulla voi ja kuullota siinä sipuleita, kunnes ne ovat läpikuultavia ja sopivasti pehmenneitä. Lisää sitten pannulle sokeri. Kun sokeri on sulanut, kaada pannulle vielä etikka ja anna porista hetken verran. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta sipulit sivuun odottamaan.
Pese palsternakka, (kuori halutessasi) ja leikkaa hyvin ohuiksi viipaleiksi. Paista viipaleita samalla pannulla, jossa valmistit aiemmin sipulit. Lisää tarvittaessa hiukan öljyä. Muutaman minuutin paistoaika, jossa viipaleet saavat hiukan väriä, on riittävä ohuille viipaleille. Mausta suolalla ja pippurilla.
Aseta Liba-leipä uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä ranskankerma leivälle. Sirottele pinnalle seuraavaksi juustoraaste, karamellisoitu sipuli ja palsternakkaviipaleet.
Paista 220-asteisessa uunissa noin 7 min. kunnes juusto on sulanut.
Koristele valmis pizza lehtikaalisipseillä ja parmesaanilla. Viimeistele pienellä tirauksella sitruunamehua.

2 vastausta artikkeliin “Hittiherkkua länsinaapurista: ruotsalainen Liba-pikapizza

Jätä kommentti