Tavallista maukkaampi makaronilaatikko

Kaupoissa tätä nykyä entistä ahkerammin myytävien kahden euron hävikkihevilaatikoiden, joita minun on sangen vaikea, liki mahdoton, vastustaa, myötä meille on alkanut ilmestyä jääkaapin vihannesosastolle vieraita, joita sinne muuten tulee harvemmin kutsuttua. Koska yksi suurimmista keittiömissioistani on jo vuosia ollut kaikenlaisen ruokahävikin torjuminen, en tietenkään halua jättää yhtäkään kotiin kantamaani raaka-ainetta käyttämättä. Näin löydän itseni usein tilanteesta, jossa ruoanlaittoon lähdetään yksi raaka-aine edellä, uusia makuelämyksiä etsien. Mutta tästä minä juuri pidän, etsimisestä ja löytämisestä.

Yksi niistä raaka-ainesta, joille usein joudun etsiskelemään käyttökohdetta hieman tavallista enemmän, on joitakin vuosia sitten jonkinlaiseksi hitiksikin noussut lehtikaali. Itse pidän lehtikaalista, jos se on valmistettu hyvin, mutta sellaisenaan sen maku ei houkuttele. Seuraava makaronilaatikko, johon ujutin sopivasti pannulla rapeutettua lehtikaalia, osoittautui mainioksi lehtikaalin sijoituspaikaksi. Kun joukossa oli niin ikään pekonia saattoi ruoan varauksetta nimetä tavallista paremmaksi, muodostavathan lehtikaali ja pekoni eittämättä lähes täydellisen liiton.

Näin. Jälleen löytyi uusi ja varmasti uudelleentoteutuksen arvoinen resepti, joka, mikä parasta, osoittautui vielä oivalliseksi lehtikaalin piilotuspaikaksi. Tässäpä siis idea muillekin, jotka kaipaavat uudistusta perinteiseen.

Makaronilaatikko

4 annosta

200 g (täysjyvä)makaroneja
1 sipuli
100 g pekonia
200 g naudan jauhelihaa
0,5 tl paprikajauhetta
1 tl oreganoa
0,5 tl mustapippuria myllystä
0,5 tl suolaa
1 maustekurkku
4 dl lehtikaalia silputtuna
2 dl vettä
0,5 lihaliemikuutiota
1 dl maitoa
1 kananmuna
75 g cheddarraastetta
kirsikkatomaatteja

Keitä makaronit pussin ohjeen mukaan. Valuta ja jätä odottamaan.
Pilko kuorittu sipuli ja pekoni. Leikkaa lehtikaalin lehdistä pois kova lehtiruoti ja silppua kaali.
Laita pekonipalat paistinpannulle ruskistumaan. Sekoita joukkoon jauheliha ja sipuli sekä jonkin ajan päästä lehtikaali. Ruskista seos ja mausta se paprikajauheella, oreganolla, pippurilla ja suolalla.
Pilko maustekurkku kuutioiksi.
Valmista lihaliemi. Lisää joukkoon maito ja kananmuna.
Kokoa makaronilaatikko uunivuokaan sekoittamalla makaronit, jauhelihaseos, maustekurkkukuutiot ja juustoraaste keskenään.
Lorauta päälle liemi. Asettele pinnalle kirsikkatomaatit, halkaise ne halutessasi.
Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 45 min.

Jätä kommentti