Ekstramehevä kaalilasagne

Menneellä viikolla meillä on syöty paljon lasagnea johtuen siitä, että ruokavarastostamme sattui löytymään ainekset kahteen melko erilaiseen versioon, jonka resepteihin olin aiemmin törmännyt ja joita olin pitänyt mielenkiintoisina.

Kahdesta tekeleestäni paremmin onnistui nyt esiteltävä kaalilasagne, jonka muokkasin melko pitkälti kokonaan uudenlaiseksi. Alkuperäisestä reseptistä nappasin ainoastaan idean käyttää kaalia lasagnelevyjen tilalla. Tämä toimi mainiosti, joskin oma kaalimääräni osoittautui aivan liian pieneksi, jonka seurauksena lasagnen kerrokset eivät pahemmin erottuneet toisistaan. Muuten mainio lopputulos ja ruoka, jota tulen varmasti tekemään uudestaankin.

Jauhelihan sijasta valmistin tällä kertaa kastikkeen tummasta soijarouheesta, joka sopi aiemmin testaamani tosi täyteläiseen bologneseen mainiosti. Mikään täydellinen kasvisversio tästä ei kuitenkaan tullut, en nimittäin malttanut olla lisäämättä soijarouhekastikkeeseen mausteeksi hieman pekonia. Mutta varmasti maistuu hyvältä ilmankin eli kasvissyöjät voivat ilman muuta tehdä tätä niin ikään.

Jos suuremmasta kaalimäärästä huolimatta tuntuu, että lopputulos on perin kastikkeinen, kannattaa vuoan rinnalle ehkä keittää vielä pastaa. Sitä paitsi ainakin meillä lapset ostivat paremmin ajatuksen makaronista ja kastikkeesta kuin kaalilasagnesta. Kaali kuitenkin maistui osana kokonaisuutta vähän kuin huomaamatta.

Kaalilasagne

6 annosta

1 kg valko- tai savoijinkaalia (myös kiinankaali toimi hyvin)
vettä
suolaa

Soijarouhekastike:
0,5 dl rypsiöljyä
2 dl tummaa soijarouhetta
1-1,5 dl vettä
2 rkl soijakastiketta
70 g pekonia
1 sipuli
2-4 valkosipulinkynttä
1 paprika
4 tomaattia
70 g tomaattipyrettä
1 rkl lihafondia / 1 lihaliemikuutio
2 rkl (punaista) balsamicoa
2 dl punaviiniä
1 rkl sokeria
mustapippuria
(suolaa)
2 rkl kuivattua basilikaa
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl kuivattua timjamia

Juustokastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
7,5 dl maitoa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
2 dl juustoraastetta

Pinnalle:
1 dl juustoraastetta

Irrota kaalin lehdet ja ohenna paksua kantaa. Leikkaa lehdet kolmeen-neljään osaan ja pane kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Kypsennä kaalin lehtiä noin 15 min. ja valuta lehdet hyvin. Jos käytät kiinankaalia, voit laittaa lehdet kypsymään kokonaisina ja lyhentää keittoaikaa.
Valmista soijarouhekastike. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää soijarouhe. Paista hetki. Lisää vesi muutamassa erässä välillä sekoittaen. Vesi imeytyy soijarouheeseen ja rouhe turpoaa. Lisää lopuksi soijakastike. Siirrä rouhe toiseen astiaan odottamaan.
Kuutioi pekoni, kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli, kuutioi paprika ja hienonna tomaatit.
Ruskista pekoni kuumalla pannulla. Lisää turvonnut soijarouhe, paprikakuutiot, sipuli ja valkosipuli. Laita levyn lämpö miedommalle ja kuullota muutama min. Lisää loput ainekset ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 30 min.
Juustokastiketta varten sulata rasva kattilassa, sekoita joukkoon vehnäjauhot ja kiehauta ne. Lisää kattilaan maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua hiljaa noin 5 min. Ota kattila liedeltä, mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Sekoita joukkoon juustoraaste ja sekoita, kunnes kastike on tasaista ja juusto sulanut.
Levitä laakeaan uunivuokaan puolet soijarouhekastikkeesta ja päälle puolet kaalinlehdistä. Levitä kaalinlehtien päälle loput soijarouhekastikkeesta, puolet juustokastikkeesta ja päällimmäiseksi loput kaalinlehdet. Kaada kaalinlehtikerrokselle loput juustokastikkeesta ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunti.

Jätä kommentti