Kesäkurpitsaviikkoni satoa osa 1: kesäkurpitsamoussaka

Olen viettänyt keittiössä kesäkurpitsaviikkoa. Jotenkin noita vihreitä pötkylöitä on päässyt kaupan hyvikkilaatikoiden mukana kertymään ja kun yhteen ruokaan ei kuitenkaan kovin montaa saa upotettua, syntyi ruokalajeja neljä. Ensimmäisenä kokeilin broileri-kesäkurpitsapyöryköitä, sitten lasagnea, seuraavaksi nyt esiteltävää moussakaa ja viimeisimpänä eilen valmistunutta broileri-kesäkurpitsapannua. Tykkäsin kaikista.

Kesäkurpitsamoussakassa ideana on käyttää munakoison tilalta kesäkurpitsaa. Halusin ruoasta kasvisversion, joten väliin valmistin täyteläisen soijarouhekastikkeen. Jos itse et välitä soijarouheesta, sen voi mainiosti korvata esimerkiksi punaisilla linsseillä tai (kasvis)jauhelihalla. Valkokastike korvautui yksinkertaisella kananmuna-kermaseoksella ja pinnan rapea kuori syntyi sulaneesta mozzarellasta.

Oikein mainio resepti, jonka alkuperäisidea on Valion, mutta jota tulin muuttaneeksi aika lailla. Päivänä, jona on vähän enemmän aikaa haudutella ja uunitella, suositan ihmeessä kokeilemaan.

Kesäkurpitsamoussaka täyteläisellä soijarouhekastikkeella

5 annosta

Soijarouhekastike:
0,5 dl rypsiöljyä
2 dl tummaa soijarouhetta
1,5 dl vettä
4 tomaattia / 400 g tomaattimurskaa
1 paprika
pieni nippu retiisejä
muutama lehti lehtikaalia
1 sipuli
2-4 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä kuullottamiseen
70 g tomaattipyreetä
1 rkl kasvisfondia / 1 kasvisliemikuutio
2 rkl (punaista) balsamicoa
2 dl punaviiniä
1 rkl sokeria
mustapippuria
(suolaa)
2 rkl kuivattua basilikaa
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl kuivattua timjamia

Kananmuna-kerma:
2 dl ruokakermaa
3 kananmunaa
1 rkl sinappia
0,5 tl suolaa

500 g kesäkurpitsaa

Pinnalle:
2 palloa mozzarellaa (Minä korvasin toisen juustoraasteella.)

Valmista ensin soijarouhekastike. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää soijarouhe. Paista hetki. Lisää vesi muutamassa erässä välillä sekoittaen. Vesi imeytyy soijarouheeseen ja rouhe turpoaa. Siirrä rouhe toiseen astiaan odottamaan.
Jos käytät tomaattimurskan sijaan kokonaisia tomaatteja, tee huuhdeltujen tomaattien yläosaan ristiviilto ja kalttaa ne nopeasti kiehuvassa vedessä. Näin kuori rullautuu pois siististi ja lähes itsestään. Murskaa kuoritut tomaatit sopivaan muotoon.
Paloittele paprika, pilko retiisit pienen pieniksi paloiksi ja revi huuhdellut lehtikaalin lehdet irti kovasta lehtiruodista suupalan kokoisiksi palasiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
Kuullota paprikaa, retiisejä, lehtikaalia ja sipuleita pannulla muutaman minuutin ajan, lisää soijarouhe ja jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää loput ainekset ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 30 min.
Kastikkeen hautuessa pese kesäkurpitsat ja viipaloi pituussuunnassa ohuiksi siivuiksi esimerkiksi juustohöylällä. Sekoita kananmuna-kerman ainekset keskenään.
Lado soijarouhekastiketta ja kesäkurpitsasuikaleita vuoron perään uunivuokaan. Lisää puolet kananmuna-kermasta noin puolivaiheessa täyttöä. Loput lisätään viimeisen soijarouheseoksen päälle niin, että päällimmäiseksi tulee vielä kesäkurpitsakerros.
Revi mozzarellapallot ja lado vuokaan kesäkurpitsojen päälle. Jos käytät minun tapaani myös juustoraastetta, sirottele vuokaan ensin juustoraaste ja sen päälle revitty mozzarella.
Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin tunnin verran tai kunnes paistos on kypsä ja kauniin värinen. Jos pinta tuntuu tummuvan paiston loppuvaiheessa liikaa, peitä vuoka foliolla.

Jätä kommentti