Linssipyörykät ja paahdetut maa-artisokat

Törmättyäni artikkeliin siitä, kuinka paljon liikaa päiväkotilapset syövät viikoittain liharuokaa omaansa ja maailman terveyteen nähden sai oma entisestään jo muutenkin lisääntynyt kasvisruoan valmistamiseni taas lisäpontta.

Seuraavat linssipyörykät, joiden ohjeen löysin Viimeistä murua myöten -blogista olivat maultaan mainioita, joskin niiden pitäminen paiston aikana kauniissa muodossaan tuntui melko haastavalta. Ensi kerralla taidan laittaa pyörykät uuniin tai lisätä taikinaan kananmunan, kuten alkuperäinen tekijäkin blogissaan pohti. Pääasia tietysti, että nämä keräsivät pisteitä lapsilta niin ikään, joten voin lisätä taas yhden reseptin hyväksi todettujen kasvisruokieni kirjoon.

Uunissa valmistetut maa-artisokat taas menevät sanomattakin selvästi jatkoon. Superhelppo resepti, jossa maa-artisokat jätetään kuorimatta ja paahdetaan rapeiksi toimii varmasti monessa yhteydessä.

Pyöryköiden ja maa-artisokkien rinnalle kannattaa ehdottomasti nostaa jokin kastike. Mainioita vaihtoehtoja ovat ainakin aiemmin esittelemäni paprikapesto sekä muhammara-paprikatahna. Ja jos oikein haluaa herkutella, kokonaisuuden voi kruunata esimerkiksi sipauksella majoneesia.

Linssipyörykät

Noin 15 kpl

2 dl kuivia punaisia linssejä
0,5 dl kaurahiutaleita
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
50 g raastettua parmesania
2 rkl tomaattipyreetä
0,5-1 tl suolaa
mustapippuria
(1 kananmuna, tämän aion itse lisätä ensi kerralla)

Tarjoiluun:
paprikapestoa, muhammara-paprikatahnaa ja/tai majoneesia (Ohjeet paprikapestoon ja muhammara-paprikatahnaan löydät linkeistä kuvan yläpuolelta.)

Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi. Valuta ylimääräinen vesi pois ja anna hieman jäähtyä.
Pilko sipulit hienoksi ja kuullota öljyssä.
Lisää loput linssipyöryköiden ainekset linssimassaan, sekoita ja jätä hetkeksi jääkaappiin tekeytymään.
Pyörittele ja paista linssipyörykät pannulla öljyssä kypsiksi. Toinen vaihtoehto on paistaa niitä 200-asteisessa uunissa noin 15-20 min.

Paahdetut maa-artisokat

4 annosta

1 kg maa-artisokkia
3 rkl oliiviöljyä
2-3 rkl hienonnettua tuoretta timjamia (tai 1 tl kuivattua)
0,5 tl suolaa

(Pinnalle:
hiutalesuolaa)

Pese maa-artisokat huolellisesti vedellä ja juuresharjalla. Leikkaa ne 2-4 osaan koosta riippuen ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle.
Sekoita öljy, timjami sekä suola keskenään ja sivele maa-artisokkien pinnalle.
Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 min. tai kunnes maa-artisokat ovat kypsiä.
Sirottele halutessasi kypsien maa-artisokkien pinnalle hiutalesuolaa.

Jätä kommentti