Simppeli vegaaninen kaalilaatikko hurmaa uudella makupaletillaan

Olen aina pitänyt kaaliruoista. Ykköspaikkaa pitänevät kaalikääryleet, joskin viime aikoina olen huomannut kaalilaatikon pikkuhiljaa valtaavan alaa. Lisäpisteitä kaalilaatikko kerää myös siitä, että se maistuu meillä muillekin kuin minulle – mitä kääryleet sen sijaan eivät tee. No jaa, helppotöisempi se tietysti myös on, mutta itse en pahemmin piittaa ruoanlaittoon käytetyistä minuuteista.

Seuraava vegaaninen kaalilaatikko valmistuu hurjan helposti. Seos valmistetaan yhdessä kasarissa, kipataan uunivuokaan ja paistetaan. Mikään pikaruoka tämä ei kuitenkaan ole, sillä paistamiseen täytyy varata kunnolla aikaa.

Tällä kertaa valmistin laatikon valkokaalin sijaan kiinankaalista ja lehtikaalista, joiden olen huomannut toimivan perinteisissä kaaliruoissa mainiosti. Mitä perinteisen kaalilaatikon makumaailmaan tulee, korvautuivat meirami ja siirappi soijakastikkeella, makealla chilikastikkeella ja eri yrteillä. Lopputulos oli maukas ja ruokailuvaiheessa hyvän lisän toi pieni extra-annos chilikastiketta.

Siis kerrassaan herkullista; meillä odotteleekin jääkaapissa kiinankaali, joten veikkaan, että tämä laatikko pääsee pian uusintakierrokselle.

Vegaaninen kaalilaatikko

6 annosta

800 g kiinankaalia
200 g lehtikaalia
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
1,5 dl tummaa soijarouhetta
1,5 dl ohrahelmiä (tai puuroriisiä)
8-9 dl vettä
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl makeaa chilikastiketta
0,5 tl oreganoa, rosmariinia, timjamia ja basilikaa
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl suolaa
öljyä/maidotonta margariinia vuoan voiteluun

Pinnalle:
2 rkl korppujauhoa
2 rkl maidotonta margariinia

Poista kiinankaalista uloimmat lehdet ja hienonna kaali. Huuhtele ja hienonna lehtikaali. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
Kuullota sipulit öljyssä isossa paistokasarissa. Lisää kaali ja jatka kuullottamista noin 5 min. kunnes kaali pehmenee hiukan.
Mittaa sipuli-kaalipaistoksen joukkoon soijarouhe, ohrahelmet, vesi, soija- ja chilikastike. Mausta vielä yrteillä, mustapippurilla ja suolalla. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla noin 10 min. Sekoittele välillä.
Voitele iso uunivuoka (vetoisuus 2 l) maidottomalla margariinilla. Kaada kaaliseos vuokaan ja tasoita pinta. Ripottele päälle korppujauhoja ja margariininokareita.
Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 60 min. tai kunnes laatikko on kypsää. Tarkkaile kypsyvää laatikkoa ja lisää tarvittaessa vettä.

Jätä kommentti