Kepeä näkymätön omenakakku vaikkapa joulun kahvipöytään

Neiti-Kokki on pikkuhiljaa innostunut keittiöpuuhista. Miten iloinen olenkaan saadessani taas touhuta rakkaan harrastukseni parissa pikkuapulainen rinnallani! Oli nimittäin niin, että esikoisemme, Pikku-Kokki, jaksoi puuhastella keittiökumppaninani noin ikävuodet yksi-kolme, jonka jälkeen innostus pikkuhiljaa hiipui ja lopulta lakkasi kokonaan. Nykyään saan enää silloin tällöin hänestä leivontaseuraa, joka sekin perustuu lähes täysin mahdollisuuteen päästä puhdistamaan käsistä laskemani taikinakulhot. Pettymys oli suuri, kun tajusin, että ilmiselvästä keittiölahjakkuudesta ei ehkä tulisikaan seuraavaa MasterChef Junioria.

Neiti-Kokki sitä vastoin ei ennen nykyistä neljättä ikävuottaan ole oikeastaan esittänyt minkäänlaista kiinnostusta ruoanlaittoa kohtaan. Mutta nyt vihdoin olemme saaneet viettää kivoja keittiöhetkiä yhdessä. Toivottavasti näitä tulisi paljon, paljon lisää.

Runsaan omenainen kakku, gâteau invisible, on ranskalaista alkuperää oleva leivonnainen, joka kätkee sisäänsä aimo määrän omenaa. Kakku on oivallinen valinta lapsen kanssa leipomiseen, kun pilkottavaa on paljon ja taikina valmistuu helppoakin helpommin. Lopputulos on omenaisuudessaan melko kevyt, joten kakku on sopiva valinta, vaikka joulun jälkiruoaksi, kun ateria mitä todennäköisimmin on keveyden vastakohta. Jouluversiossahan vaniljan voisi korvata vaikkapa sekoituksella glögimausteita.

Kannattaa siis ilman muuta kokeilla tätä ”näkymätöntä” omenakakkua, joka nimensä mukaisesti kätkee omenaviipaleet kuorensa alle paljastaen hedelmäisen salaisuutensa vasta sitä leikattaessa.

Näkymätön omenakakku

8 annosta

800 g omenoita
puolikkaan sitruunan mehu
25 g voita
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria (jouluiseen versioon ehkä sekoitus kanelia, kardemummaa, pomeranssinkuorta, inkivääriä ja neilikkaa)
1 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Pinnalle:
1 dl mantelilastuja
1 rkl sokeria

Lisäksi:

Kuori ulkomaiset omenat, kotimaiset voit käyttää pestyinä kuorineen. Leikkaa omenat siemenkodan vierestä neljäksi palaksi. Leikkaa palat noin 2 mm:n viipaleiksi. Purista sitruunanmehua omenaviipaleihin tummumisen estämiseksi.
Tee taikina. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa kananmunat ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää voisula ja maito.
Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Siivilöi jauhot taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
Lisää puolet omenaviipaleista taikinaan ja sekoita niin, että taikina tarttuu viipaleisiin. Lisää loput omenat ja sekoita, kunnes kaikki omenat ovat ohuesti taikinan peitossa.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun tai huolellisesti voideltuun leipä- tai kakkuvuokaan (1,5 l). Tasoita pinta. Ripottele pinnalle mantelilastuja ja sokeria.
Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla noin 45 min. Tarkista kypsyys tikulla.
Jäähdytä kakku ensin huoneenlämpöiseksi ja laita sitten jääkaappiin. Tarjoa kylmänä.

Jätä kommentti