Kesäkurpitsalla kevennetty huijarin lohilaatikko

Perinteisesti perunoista ja lohesta syntyvä lohilaatikko saa tässä versiossa monipuolisuutta ja keveyttä kesäkurpitsasta. Munamaito on korvattu kerman ja juuston seoksella ja näinä kalliina aikoina puolet kalasta on lohta, puolet silakkaa. (Tästä nimitys huijarin lohilaatikko.)

Ihan mainio ja maukas kokonaisuushan tästä syntyi, vaikka itseäni ensin vähän epäilyttikin. Kesäkurpitsa tietysti tekee laatikosta melko vetisen, mutta liemi on hyvän makuista ja jos syömään ei ole kova kiire, laatikon voi antaa vetäytyä ja mehevöityä ihan kunnolla. Mistään pikaruoasta ei ole kyse, laatikko saa oleilla uunissa liki kaksi tuntia, mutta muuten se valmistuu helposti ja ilman sen erikoisempia raaka-aineita.

Suosittelen! Meillä lapset syövät tällä hetkellä kalaruokia vähän huonosti ja siksipä olen iskostanut heihin ajatusta kalapisteiden keräilystä. Tästä kalapisteitä ongittiin ihan mielellään.

Kesäkurpitsa-lohilaatikko

4 annosta

500 g kesäkurpitsaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä + vuoan öljyämiseen
4 dl ruokakermaa
0,5-1 sitruunan raastettu kuori
1 dl juustoraastetta
suolaa ja mustapippuria
500 g perunoita
200 g lohifileetä
200 g silakkafileitä

Raasta kesäkurpitsa ja laita raaste siivilään valumaan.
Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota pannulla öljyssä.
Yhdistä kerma, sitruunan kuoriraaste, juustoraaste sekä suola ja pippuri.
Kuori perunat ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Poista lohifileestä nahka ja siivuta myös lohifilee.
Painele kesäkurpitsaraaste mahdollisimman kuivaksi.
Lado öljyttyyn uunivuokaan puolet perunoista, kesäkurpitsaraasteesta ja kuullotetusta sipulista sekä lohesta ja silakkafileistä. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Tee toinen samanlainen kerros.
Kaada kerma-juustoseos vuokaan.
Suojaa vuoka foliolla ja paista laatikkoa 175-asteisen uunin keskitasolla tunnin verran. Poista folio ja jatka paistamista vielä noin 30-45 min. kunnes paistopinta on kaunis.
Anna ruoan vetäytyä hetki tai ajan salliessa pidempään.

Jätä kommentti