Intialaishenkinen linssipata

Taasko kanaa? Nyt tuntuu, että olen tullut valmistaneeksi sitä ihan rikollisen usein. Mutta kanasta vaan saa niin hyvää ruokaa ja samalla olen huomannut, että punainen liha kiinnostelee yhä vain vähemmän. Mitään lopullista ratkaisua en ole tekemässä, tykkään ajatuksesta, että voin syödä kaikkea, mutta mitä ruoan valmistamiseen tulee se tuntuisi nyt keskittyvän kana-kala-kasvis -linjalle. Ja hyvä niin, vihreä polku vain saisi olla vielä hitusen leveämpi.

Mutta olen minä myös todella ylpeä saavutuksistani: päiväkodissa hoitajat kehuvat lapsiamme hyviksi syöjiksi, jotka ottavat joskus jopa ryhmiensä ainoina vähän oudommatkin kasvisruoat haltuun. Ja entäpä rakas mieheni, entinen liki sataprosenttinen lihansyöjä, joka nykyään kehuu ja oikeasti syö mielellään lähes kaikkia kasvisruokiani. On tässä vuosien saatossa siis jotain hyvää tullut keittiössä saatua aikaan.

Tällä kertaa aterian pääasia oli intialaishenkinen linssipata, joka sisälsi monipuolisesti kasviksia sekä kauden aatelia eli superterveellistä nokkosta. Jos villiyrtit eivät ole sinun juttusi tai et tähän hätään löydä nokkosia, voit hyvin korvata ne pinaatilla. Tulisuuden astetta voi säätää cayennepippurin määrällä ja kanan voi vallan mainiosti jättää poiskin, jos mielii valmistaa kasvisaterian. Proteiinia ja makua tässä riittää aivan tarpeeksi ilmankin.

Kasvis-linssipata

70 g nokkosia
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2-3 porkkanaa
1 paprika
3 dl punaisia linssejä
öljyä kuullottamiseen
1 rkl savupaprikajauhetta
0,5 tl juustokuminaa
0,5 tl kurkumaa
0,25 tl cayennepippuria
5 dl kana- tai kasvislientä
puolikkaan sitruunan mehu (noin 0,25 dl)
tuoretta persiljaa tai korianteria
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Tarjoiluun:
paistettuja kanafileitä
avokadoa

Aloita ryöppäämällä nokkoset. Huuhtele ne, kiehauta vähässä vedessä noin 30 sek. ja valuta hyvin siivilässä.
Esivalmistele seuraavaksi kasvikset. Silppua sipuli ja valkosipuli, leikkaa porkkanat sekä paprika pieniksi kuutioiksi, huuhtele linssit.
Kuullota sipulia, porkkanaa ja paprikaa öljyssä isohkossa kasarissa, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää valkosipuli ja jatka kuullottamista hetken aikaa. Mausta savupaprikalla, juustokuminalla, kurkumalla ja cayennepippurilla. Lisää huuhdotut linssit.
Lisää liemi. Kiehauta ja jätä kannen alle hautumaan miedolla lämmöllä noin 10-15 min. kunnes porkkanat ja paprikat ovat sopivasti kypsiä. Lisää nokkoset.
Lisää sitruunamehu, persilja tai korianteri ja mustapippuri sekä mahdollinen suola.
Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi kanafileiden ja avokadon kera.

Jätä kommentti