Pestoa, pestoa, pestoa

Itse tehty pesto on monella tapaa huippujuttu. Parempaa kuin valmisversiot, kiva tapa käyttää mitä erilaisempia raaka-aineita ja jopa sellaisia, jotka muuten saattaisivat jäädä syömättä. Kuten vaikkapa Pimientos de Padron -grillipaprikoita tai nuupahtaneita salaatinlehtiä. Viimeisimpänä kokeilin varsiselleripestoa, josta kerron tuonnempana lisää. Oli muuten ihan superhyvää.

Tällä kertaa esittelen kaksi hyvin samantyyppistä pestoreseptiä, jotka pääraaka-aineistaan johtuen tuottavat melko lailla erilaisen lopputuloksen. Salaatti huomattavasti miedomman, paprika omalla tavallaan pikantin, mutta kuitenkin maistuvan. Suosittelen ilman muuta testaamaan ja hyppäämään itse tehtyjen pestojen kelkkaan muutenkin. Näillä kastikkeilla ihan yksinkertaisetkin raaka-aineet muuttuvat helpoksi ateriaksi. Kuten nyt vaikka Italian klassikko pestopastaksi.

Salaattipesto

2 dl

3 rkl pinjan- tai auringonkukansiemeniä
100 g salaattia
1 pieni valkosipulinkynsi
2 rkl parmesaaniraastetta
suolaa
mustapippuria myllystä
1 dl oliiviöljyä

Paahda auringonkukansiemenet kevyesti pannulla. Revi huuhdotut salaatinlehdet teholeikkuriin. Lisää joukkoon kuorittu ja silputtu valkosipuli, siemenet, parmesaaniraaste, mausteet ja osa öljystä. Soseuta tasaiseksi tahnaksi. Notkista sopivaan koostumukseen öljyllä.

Paprikapesto

2 dl

1 iso (vihreä) paprika/vastaava määrä Pimientos de Padron -grillipaprikoita
2 rkl auringonkukansiemeniä
puoli ruukkua basilikaa
1 rkl sitruunamehua
50 g juustoraastetta
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria myllystä

Halkaise paprikat ja poista siemenet. Paahda auringonkukansiemenet kevyesti pannulla.
Laita paloitellut paprikat muiden ainesten kanssa monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi tahnaksi. Anna maustua kylmässä.
Tarjoile esimerkiksi leivän päällä, pastan kastikkeena tai perunoiden kera.

4 vastausta artikkeliin “Pestoa, pestoa, pestoa

  1. Hei Kaisa,

    Ihania pestoreseptejä – kiitos näistä! 😀

    Tänä vuonna avomaalla sekä lavakauluksissa salaattia yli tarpeen, joten nämä pestoreseptit tulevat todellakin tarpeeseen.

    Osaatko arvioida tai onko kokemusta näiden säilyvyydestä jääkaapissa? Voiko näitä myös jopa pakastaa?

  2. Moikka Niina,

    Ja kiva kuulla, että innostuit pestoista! Ihan tarkalleen en osaa sanoa jääkaapissa säilyvyydestä – varmasti joitakin päiviä – sillä itse tapaan juurikin pakastaa kaiken, jolle en heti keksi käyttöä. Olen pakastanut kaikkia tekemiäni pestoja ja hyvin ovat sen kestäneet. Väri on saattanut olla sulatuksen jälkeen vähän muuttunut, mutta makuun pakastaminen ei mielestäni ole vaikuttanut. Jos haluaa syödä pestoa ihan sellaisenaan vaikka leivän päällä, tarjoaisin varmasti tuoretta, mutta ruoanlaitossa pakastettu toimii mainiosti.

    1. Hei Kaisa,

      Kiitos vastauksesta. Juurikin ajattelin tuota salaattipestoa pakastettuna vaikka jääpalakuutioina, jolloin saisi tarvittavan annoskoon aina otettua pakkasesta. Salaatti ei sellaisenaan kestä pakastettuna mutta pestona voisi onnistua. Laitanpa kokeiluun!

Jätä kommentti