Matkailu avartaa osa 9: Armenia

Kulinaristinen maailmanvalloitukseni jatkuu. Valtion numero yhdeksän, Armenian, kohdalla valitsin valmistettavakseni ruokalajin, joka kantaa nimeä lahmajoun ja joka on yhtä kuin armenialaista pizzaa. Kuten pizzan teossa yleensäkin, myös lahmajoun valmistamisessa täytyy läpikäydä joitain vaiheita, kuten taikinan ja täytteen valmistus, mutta loppujen lopuksi se valmistuu kuitenkin aika helposti. Ja ainahan urakkaa voi jakaa osiin. Marinoidut paprikat kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä (jos ei sitten osta niitä valmiina kaupasta) ja täytteen teko onnistuu taikinan kohoamista odotellessa. Lopputulos joka tapauksessa palkitsee, tämä oli aika hauska ja herkullinen kokemus.

Aasiaan kuuluvan Armenian kulttuurissa on vaikutteita sekä idästä että lännestä, sen ruokakulttuurissa voi maistaa levanttilaisen ja eurooppalaisen keittiön makumaailmaa. Nyt valmistamani lahmajoun, arabiaksi Lahm b’ajin, tarkoittaa ”lihaa taikinan kanssa” ja se on eräänlainen ohutleipä päällystettynä jauhelihalla, hienonnetuilla kasviksilla ja yrteillä. Sitä tarjoillaan usein myös rullattuna versiona. Vaikka lahmajounia Armeniassa usein kutsutaankin armenialaiseksi pizzaksi johtuen sen ulkoisesta yhteneväisyydestä perinteiseen pizzaan, lahmajoun valmistetaan tavallisesti ilman juustoa ja sen kuori on ohuempi.

Tälle hitaasti etenevälle retkelleni kannattaa ilman muuta lähteä mukaan. Edelliset pysähdyspaikat voit käydä vilkuilemassa täältä.

Lahmajoun eli armenialainen pizza

5 pientä ”pizzaa”
Huomioithan, että jos valmistat marinoidut paprikat itse, kannattaa ruoan valmistus aloittaa hyvissä ajoin, mahdollisesti jo edellisenä päivänä.

Marinoidut paprikat:
Paprikat maistuvat hyvin lisäkkeinä monille ruoille, joten niitä kannattaa kerralla valmistaa isompi annos, ehkä kaksinkertaistaa alla olevat määrät.
400 g punaisia ja keltaisia paprikoita
2 rkl öljyä
1,5 rkl balsami- tai sherryviinietikkaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
25 g kapriksia

Taikina:
1 rkl kuivahiivaa
1 tl sokeria
0,5 dl maitoa
10 dl jauhoja
1 tl suolaa
5 dl vettä

Täyte:
1 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
marinoitua paprikaa (ohje ohessa)
300 g jauhelihaa
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl paprikaa
1 tl currya
0,5-1 tl chilihiutaleita
0,5-1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
pieni nippu tuoretta minttua (tai 0,5 tl kuivattua)

Jogurttikastike:
3 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl tuoretta persiljaa
limemehua
mustapippuria myllystä
hyppysellinen suolaa

Aloita valmistamalla marinoidut paprikat. Huuhtele ja halkaise paprikat, poista siemenet ja kanta. Kypsennä paprikoita 225-asteisessa uunissa noin 25 min. kunnes pinta on saanut väriä. Nosta kuumat paprikat kannelliseen rasiaan. Näin kuoret irtoavat niistä hetken kuluttua kuin itsestään.
Poista paprikoista kuoret ja paloittele ne reiluiksi paloiksi kulhoon. Sekoita öljy, etikka, suola ja pippuri keskenään. Kääntele marinadi paprikoiden joukkoon. Lisää kaprikset ja anna paprikoiden maustua huoneenlämmössä muutama tunti tai jääkaapissa yön yli. Laita paprikat puhtaaseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa.
Valmista seuraavaksi taikina. Sekoita kuivahiiva, sokeri ja maito pienessä kulhossa.
Sekoita taikinakulhossa jauhot – säästä osa taikinan vaivausvaiheeseen – suola ja kuivahiivaseos. Sekoita taikinaksi lisäämällä vesi pikkuhiljaa. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 min. ajan.
Aloita täytteen valmistus kuorimalla ja pilkkomalla sipuli.
Kuullota sipulia ja marinoitua paprikaa paistinpannulla öljyssä. Jatka kunnes sipuli on kuullottunut sopivasti.
Valmista liha. Sekoita kulhossa jauhelihan joukkoon tomaattipyree, paprika, curry, chilihiutaleet, pippuri, suola ja hienonnetut mintunlehdet. Lisää joukkoon vielä paprika-sipuliseos ja sekoita.
Ota esiin kohonnut taikina. Levitä alustalle hiukan jauhoja, vaivaa taikinaa hiukan ja jaa se viiteen yhtä suureen palaan. Kaulitse palat vuorotellen ovaalin muotoisiksi pohjiksi.
Levitä lihatäyte pohjien päälle.
Paista ”pizzoja” 180-asteisessa uunissa noin 25 min. ajan uunista riippuen. Jos paistat pizzat kiertoilmauunissa monessa kerroksessa, laske uunin lämpötila 170 asteeseen.
Tee pizzojen kypsyessä jogurttikastike. Sekoita jogurtin joukkoon hienonnettu persilja, limemehu, mustapippuri ja suola.
Tarjoile lahmajoun jogurttikastikkeen kera.

Jätä kommentti