Mehevä kana-kasvislasagne on oiva hävikkiherkku

Nyt meneillään olevan hävikkiviikon alkajaisiksi rakentelin lasagnen, jota varten en tehnyt kauppareissua ja johon sain upotettua varsin mukavasti pientä pakastimesta ja jääkaapista löytynyttä raaka-aineiden säläosastoa. Seuraava resepti voikin toimia eräänlaisena ideapankkina, kuinka muokata reseptejä omien varastojen mukaan. Itse ainakin pidän yhtenä tärkeimmistä opeistani näinä aktiivisen ruoanlaiton vuosinani sitä, että jokaisen puuttuvan ainesosan takia ei kannata lähetä kauppaan, vaan melkein kaikelle löytyy useimmiten korvike. Yhden reseptin takia ei kannata ostaa isoa määrää tuotetta, jolle muuten ei löytyisi käyttöä ja mikä vieläkin tärkeämpää, pienetkin purkkien pohjille jääneet loput kannattaa aina hyödyntää, vaikka sitten vähän rennomminkin soveltaen.

Hävikkiviikko on tärkeä juttu ja puhun ilomielin sen puolesta. Käsi sydämellä voin sanoa, että meidän nelihenkisen perheemme ruokahävikki on lähes pyöreä nolla. Jääkaapin siisteys, ruoanlaiton järjestelmällisyys ja pakastin. Ilman näitä kolmea en usko, että tämä olisi mahdollista.

Esimerkkireseptejäni muista hävikkiruoista voit käydä vilkuilemassa täältä.

Kana-kasvislasagne

6 annosta

500 g broileria (maustamatonta tai valmiiksi marinoitua)
1 rkl rypsiöljyä
suolaa, mustapippuria ja yrttejä (esim. basilika, meirami, timjami, rosmariini ja/tai oregano) maustamattoman broilerin maustamiseen
lasagnelevyjä
1 dl juustoraastetta

Tomaattitäyte:
2 tomaattia
1 pieni kesäkurpitsa
1-2 valkosipulinkynttä
0,5 rkl öljyä
0,25 tl suolaa
ripaus mustapippuria
0,5 tl sokeria

Vihertäyte:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
250 g pinaatin, nokkosen ja lehtikaalin sekoitusta (Voit hyvin valita vain yhden edellä mainituista. Muista kuitenkin nokkosia käyttäessäsi ryöpätä ne ensin.)
1 tl oreganoa
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Juustokastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
100 g juustoraastetta (Voit korvata jopa puolet määrästä juustoraasteella. Tulin testanneeksi ja tämä toimi mainiosti.)
ripaus suolaa, muskottipähkinää ja valkopippuria

Aloita valmistamalla tomaattitäyte. Pilko tomaatit ja kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita ainekset keskenään ja jätä maustumaan muiden komponenttien tekemisen ajaksi.
Tee seuraavaksi vihertäyte. Kuori ja kuutioi sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannussa. Lisää sipuli ja kuullota muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä hetki. Lisää pinaatti, nokkonen ja/tai lehtikaali ja paista kunnes ne pehmenevät. Jos käytät jäisiä lehtiä, paista kunnes ne sulavat. Mausta seos oreganolla, suolalla ja mustapippurilla.
Juustokastiketta varten sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot, kiehauta, mutta älä anna ruskistua. Lisää sitten maito pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen. Anna kiehua muutaman minuutin ajan ja nosta kattila pois levyltä. Lisää joukkoon juusto ja sekoittele, kunnes se sulaa. Mausta suolalla, muskottipähkinällä ja valkopippurilla.
Suikaloi broileri ja paista suikaleet kypsiksi öljyssä. Mikäli käytät maustamatonta broileria, mausta se suolalla, mustapippurilla ja yrteillä.
Öljyä uunivuoka. Kaada hiukan juustokastiketta vuoan pohjalle. Lisää sitten kerros broileria, vihertäytettä sekä tomaattitäytettä ja niiden päälle kerros lasagnelevyjä. Jatka näin vielä parin kerroksen verran niin, että päällimmäiseksi jää kerros juustokastiketta. Kuorruta juustoraasteella.
Paista 175-asteisessa uunissa noin 45-60 min. kunnes pinta on sopivasti ruskettunut. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Jätä kommentti