Trendikästä vuonna 2023: soijarouhe

Luin jostain, taisipa olla Glorian ruoka&viini -lehden Trendit 2023 -artikkelista, että tänä vuonna on trendikästä valmistaa ruokaa perinteisistä kasvisproteiineista, kuten soijarouheesta, linsseistä ja pavuista joitakin vuosia pinnalla olleiden pitkälle prosessoitujen lihan korvikkeiden sijaan. Tämä trendi sopii minulle vallan hyvin. Itse en tosin näiden perinteisten käyttöä ole koskaan lopettanutkaan, joskin uutuustuotteitakin jonkin verran testaillut.

Soijarouhe ei suinkaan ole se helpoin raaka-aine, kun ruoanlaitosta puhutaan. Sitä kannattaa kuitenkin opetella käyttämään. Se on proteiinirikasta ja kuitujakin kertyy mukavasti. Soijarouhetta on helppo pitää kuivaruokakaapissa pussillinen, eikä sen edullisuuskaan tuskin haittaa. Tärkeintä soijarouheesta ruokaa valmistettaessa on opetella maustamaan se oikein ja kunnolla – eipä siinä, eihän jauhelihakaan sellaisenaan kovin hyvältä maistu.

Seuraava soijarouhekastike on pullollaan kasviksia ja hyvää makua. Syvän värinsä kastike saa tietysti punajuuresta, porkkanaa kannattaa raastaa sekaan makeutta tuomaan. Minä laitoin tällä kertaa mukaan worcesterkastiketta, mutta jos ruoan haluaa pitää vegaanisena, se onnistuu helposti vaihtamalla worcester vaikkapa soijakastikkeeseen. Juustokuminalla kastikkeeseen saa kivan itämaisen sävyn, mutta tämän voi mainiosti jättää poiskin, jos juustokumina makuna ei innosta.

Tammikuun vegaanihaaste loppui, mutta helmikuullakin kannattaa panostaa ja kokeilla vegaanijuttuja ainakin silloin tällöin, vaikka kerran viikossa. Tästähän voisi aloittaa. Ja jos soijarouhe ei ehdottomasti kiinnosta, voi tämänkin ruoan valmistaa jauhelihasta.

Juureksilla rikastettu vegaaninen soijarouhekastike

6 annosta

0,5 dl + 2 rkl rypsiöljyä
2 dl tummaa soijarouhetta
2 dl vettä
2 rkl soijakastiketta
0,5 rkl savupaprikajauhetta
2 punajuurta
4 porkkanaa
2 sellerinvartta
400 g tomaattimurskaa
2 dl vettä
1 tl oreganoa
0,5-1 tl juustokuminaa
1 rkl paprikajauhetta
2 valkosipulinkynttä
2 rkl soijakastiketta (tai worcesterkastiketta, mutta tällöin ruoka ei enää ole vegaanista)
1-1,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

Lisäksi:
pastaa/ohrahelmiä

Aloita turvottamalla soijarouhe. Lämmitä isossa kasarissa 0,5 dl öljyä. Ruskista soijarouhetta hieman ja lisää sitten joukkoon 2 dl vettä noin puolen desin erissä. Kun edellinen loraus on imeytynyt rouheeseen, lisää seuraava. Mausta soijarouhe soijakastikkeella sekä savupaprikalla ja siirrä sivuun odottamaan.
Kuori ja raasta punajuuret ja porkkanat, raasta myös sellerinvarret. Kuullota raastetta öljyssä noin 5 min.
Lisää joukkoon soijarouhe, tomaattimurska, vesi, oregano, juustokumina, paprika ja hienonnettu valkosipuli. Hauduta kastiketta noin 20 min. kunnes se on kiehunut sopivasti kasaan.
Lisää vielä soijakastike, suola ja mustapippuri. Tarkista maku.
Tarjoile pastan tai ohrahelmien kera.

Jätä kommentti