Puolukka-kinuskiboston (eli Koko Suomi leipoo – ja minä myös – osa 2, kausi 9: rypytetty punnuspulla)

Pari viikkoa sitten elvytin innoissani muutamien vuosien takaisen Koko Suomi leipoo -kilvoitteluni, jossa tarkoituksena on toteuttaa kaikki ohjelmassa vaaditut tekniset tehtävät. Alku olikin ihan lupaava, kun leivoin aika lailla onnistuneita Rönttösiä. Mutta sitten, jo toisen tehtävän kohdalla, kun piti leipoa rypytettyjä punnuspullia, kompuroin siinä määrin pahasti, että katsoin suoritukseni hylätyksi. No, sitten syntyi tämä bostonkakku. Ei ihan huono lopputulos tämäkään. Oli nimittäin hyvää.

Yritin leipoa punnuspullia kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla käytin kilpailijoille annettua ohjetta, enkä onnistunut ollenkaan. Taikina ei noussut ja kinuski juoksettui. Toisella kerralla, kun käytin tuttuja ohjeita, taikina ja kinuski onnistuivat molemmat, mutta rypyttämisestä ei tullut mitään. Niinpä päätin kahdentoista punnuspullan sijaan leipoa yhden bostonkakun. Se kannatti.

Tykkään bostonkakusta yleensäkin, eikä tämä kinuskilla aateloitu tehnyt poikkeusta asiaan. Puolukat toivat mukavasti kirpeyttä kokonaisuuteen ja paistokin osui aika lailla nappiin. Itse tykkään, että lopputulos jää himpun verran taikinamaiseksi ja nyt kävi juuri niin.

Näin tällä kertaa. Jatkoni leipojien rinnalla lienee vaakalaudalla.

Puolukka-kinuskiboston

Vuoallinen (ø 24 cm) ja lisäksi pari pullaa
Huom! Alla olevat resepti ei ole kilpailijoille annettu. Jos kilpailun resepti kiinnostaa, sen voi käydä lukemassa täällä.

Pullataikina:
100 g voita
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa/1 pss (11 g) kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
0,5 rkl vaniljasokeria
0,75 tl suolaa
0,5 kananmunaa (säästä loput pullan voiteluun)
noin 8 dl vehnäjauhoja

Kinuski:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Lisäksi:
100 g puolukoita
(raesokeria)
tomusokeria

Sulata voi kattilassa tai mikroaaltouunissa.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (37 astetta). Jos käytät kuivahiivaa, maidon suosituslämpötila on 42 astetta.
Murenna hiiva maidon joukkoon. Sekoita käsivispilällä, kunnes hiiva on liuennut.
Sekoita maitoon sokeri, kardemumma, vaniljasokeri ja suola. Lisää muna käsivispilällä nopeasti sekoittaen.
Aloita jauhojen lisääminen. Lisää noin puolet jauhoista ja vatkaa sitten käsivispilällä. Jatka tämän jälkeen jauhojen lisäämistä noin desi kerrallaan ylesikoneella tai kädellä vaivaten. Sekoita hyvissä ajoin joukkoon myös voisula, jotta taikina ei jää rasvaiseksi möykyksi. Voisula on hyvä lisätä siinä vaiheessa, kun jauhoista on lisätty noin kaksi kolmasosaa.
Vaivaa taikinaa noin 10 min. kunnes se on kimmoisaa.
Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 min. Itse tapaan nostattaa taikinaa mikroaaltouunissa.
Taikinan kohotessa valmista kinuski. Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi.
Keitä kinuskia lieden keskiteholla välillä sekoitellen 15-20 min. Valmis kinuski sakenee nestemäisestä kastikemaiseksi ja tummuu hieman väriltään. Voit myös testata kinuskin tilannetta tiputtamalla pisaran kinuskia jääkylmällä vedellä täytettyyn lasiin. Jatka keittämistä, jos pisara hajoaa veteen pudotettaessa. Mikäli pisara putoaa lasin pohjalle ehjänä, kinuski on valmista.
Kaavi kohotettu taikina jauhotetulle pöydälle ja kaulitse ohueksi levyksi (noin 35×70 cm).
Levitä päälle kinuski ja ripottele puolukat.
Kieritä taikina rullalle pidemmältä sivulta alkaen ja nipistä saumakohta huolellisesti umpeen. Leikkaa rullasta noin 14 palaa. Nosta palat pystyyn leivinpaperilla vuorattuun kakku- tai irtopohjavuokaan. Muista jättää palojen väliin leviämisvaraa. Ihan kaikki palat eivät vuokaan mahdu, mutta ne voi paistaa erikseen.
Anna kohota liinalla peitettynä 20-30 min. Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle halutessasi raesokeria.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 30-40 min. Suojaa pinta foliolla, kun kakku on saanut sopivasti väriä.
Koristele valmis ja hieman jäähtynyt kakku tomusokerilla.

Jätä kommentti