Broilerilihapullat sitruunaisessa kananmunakastikkeessa: kreikkalaisklassikko molekyyligastronomian opettajana

Lukijan taannoinen kommentti herätti minut tarttumaan reseptiin, jonka parissa kamppailin joitakin vuosia sitten. Klassisen kreikkalaisen ruokalajin, lihapullien ja sitruunaisen kananmunakastikkeen toteuttaminen ei tuolloin mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Jälkikäteen kuitenkin opiskelin hieman molekyyligastronomiaa ja kirjoitin reseptin uusiksi. Itse en sitten koskaan muistanut tätä kokeilla, mutta saatuani blogiin kommentin reseptin toimivuudesta, päätin nyt viisi vuotta myöhemmin toimeutua sen saralla itsekin. Ja näin vain se toimi; sain aikaiseksi maukkaat, hieman erilaiset lihapullat sekä kastikkeen, joka sekä maistui hyvältä myös näytti aika lailla oikealta.

Kannattaa ilman muuta kokeilla. Vaikeaa tämä ei ole, kunhan muistaa kastikkeen kohdalla noudattaa reseptiä tarkasti. Minä käytin tällä kertaa broilerin jauhelihaa, joskin kreikkalaisen perinteen mukaisesti lihapullat valmistetaan naudan-, porsaan- tai lampaan jauhelihasta. Tällöin käyttämäni kanaliemen sijaan kannattaa valita lihaliemi.

Kreikkalaiset lihapullat sitruunakastikkeessa

4 annosta

Broilerilihapullat:
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
500 g (broilerin)jauhelihaa
1 dl kypsentämätöntä riisiä
1 kananmuna
1-2 tl raastettua sitruunan kuorta
mustapippuria
suolaa

öljyä kuullottamiseen ja paistamiseen
7 dl kanalientä

Sitruunakastike:
1 kananmuna
0,5 dl sitruunamehua
(suolaa)

Tee ensin lihapullat. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä hetki öljyssä paistinpannulla.
Sekoita sipulit, riisi ja kananmuna sekä sitruunankuori, mustapippuri ja suola jauhelihan joukkoon. Sekoita taikinaksi ja pyörittele kostutetuin käsin pulliksi.
Kuumenna pannussa öljyä ja paista lihapulliin kauniin ruskea pinta.
Lisää tämän jälkeen lihaliemi pannulle niin, että lihapullat peittyvät. Nosta kansi päälle ja anna hautua noin 20 min.
Valmista sitten sitruunakastike. Vatkaa kananmuna kevyesti kulhossa. Sekoita joukkoon sitruunamehu.
Nosta lihapullapannu liedeltä. Lisää kananmuna-sitruunaseoksen joukkoon pieni määrä kuumaa lientä koko ajan hämmentäen. Näin seos totutetaan liemen lämpöön. Lisää sitten kananmuna-sitruunaseos pikkuhiljaa pannulle, joka ei ole kuumalla liedellä, edelleen hämmentäen.
Siirrä pannu takaisin jälkilämpöiselle liedelle hetkeksi niin, että kastike lämpiää. Älä kuitenkaan enää keitä. Tarkista suola sekä sitruuna ja lisää tarvittaessa.

Jätä kommentti