Koko Suomi leipoo – ja minä myös – osa 1, kausi 9: Rönttöset

Jälleen kerran etsitään MTV:llä Suomen parasta kotileipuria, kun Koko Suomi leipoo jo yhdeksännen kerran. Vaikka ohjelmasta kovasti pidänkin kaikkia kausia en ole jaksanut seurata, mutta nyt ajattelin jälleen lähteä leipureiden matkaan. Ja niin ikään palauttaa viikko-ohjelmaani vuosien takaisen hauskan ideani toteuttaa kotioloissa kaikki sarjassa vaaditut tekniset tehtävät. Edellisen kerran leivoin ohjelman innoittamana vuonna 2020.

Hetket Koko Suomi leipoo -tehtävien parissa ovat olleet sekä hauskoja että opettavaisia. Koitan pärjätä kilpailijoille annetulla ohjeistuksella, mutta tarpeen tullen vilkuilen vinkkejä muualtakin. Kelloa en käytä eli en taistele aikaa vastaan. Parasta tässä kaikessa on, että tehtäviä tehdessä tulee leivottua sellaistakin, mitä muuten ei tulisi edes ajatelleeksi – kuten nyt vaikkapa näitä Rönttösiä.

Ensimmäisen tehtävän suoritettuani olen ihan tyytyväinen. Rönttösistä ei tullut kauniita, rypytys ei oikein onnistunut, mutta maku taisi olla aika lailla oikea. En kuitenkaan ihan ymmärrä, mikä Rönttösen syvin tarkoitus on. Se ei vie makean himoa, mutta toisaalta puolukan maku on niin vahva, että jos päälle laittaa perunapiirakan tapaan levitettä ja juustoa, sekään ei toimi. Meillä näistä ei tykännyt oikein kukaan. Rönttöset ei jatkoon. Toivottavasti ensi viikolla leivotaan jotain vähän parempaa.

Aikaisempia Koko Suomi leipoo -taiturointejani voit käydä vilkuilemassa täällä.

Rönttöset

12-14 kpl

Puolukka-perunatäyte:
Huom! Kilpailijat imellyttivät peruna-jauhoseosta noin 45 min. mutta kotioloissa siihen kannattaa käyttää 3-4 tuntia, jolloin seos imeltyy ja löystyy.
400 g jauhoisia perunoita
30 g karkeaa ruisjauhoa
120-140 g puolukoita
2 rkl tai maun mukaan sokeria
suolaa
(siirappia)

Kuoritaikina:
2,5 dl karkeaa ruisjauhoa
1,5 dl (erikois)vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1,5 dl kylmää vettä

Viimeistelyyn:
30-40 g voita

Keitä kuoritut perunat kypsiksi. Valuta ja säästä hiukan keitinlientä. Survo perunat survimella, lisää joukkoon tarvittaessa keitinlientä. Lisää ruisjauhot ja sekoita tasaiseksi. Laita seos metallikulhoon tai jätä kattilaan ja peitä foliolla. Nosta 70-asteiseen uuniin. Imellytä 3-4 tuntia. Sekoita muutaman kerran imeltymisen aikana.
Valmista tässä välissä kuoritaikina. Sekoita taikinan ainekset keskenään ja alusta taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä noin 2-3 tuntia.
Kun imellys alkaa olla valmis, tee taikinasta tanko ja jaa se 12-14 osaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä. Kaulitse ne pyöreiksi levyiksi (ø 12-14 cm) ruisjauhoja apuna käyttäen. Laita kuoret päällekkäin, mutta ripottele jauhoja väleihin, jotta ne eivät tartu toisiinsa. Peitä kelmulla, jotta taikina ei kuivu.
Survo puolukat, mausta sokerilla ja sekoita perunaseoksen joukkoon. Lisää ripaus suolaa ja tarkista maku. Voit halutessasi lisätä täytteeseen myös hiukan siirappia.
Levitä pyöreän taikinakuoren päälle paksuhko kerros täytettä keskelle, jätä noin sentti rypytysvaraa reunoille. Rypytä reunat. Nosta Rönttöset uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 250-asteisessa uunissa 12-15 min.
Viimeistele voisulalla.

4 vastausta artikkeliin “Koko Suomi leipoo – ja minä myös – osa 1, kausi 9: Rönttöset

  1. Jos eivät voin ja juuston kanssa maistu niin sitten ne on vaan väärin tehty. Se juttu on imellyksen ja suolaisen liitto. Ja rönttönen on vähän niin kuin Suomen pizza, piirakka, johon on laitettu sitä mitä on ollut laittaa.

    1. Joo. Tämä Koko Suomi leipoo -testailu on kyllä tosi kivaa hommaa. Harmikseni aika ei nyt ole ollut puolellani, enkä ole ehtinyt alkua pidemmälle. No, ehkä vähän jälkijunassa sitten.

Jätä kommentti