Fenkoliorzotto ja inkiväärimarinoitu broileri

Viime viikolla elettiin tämän vuoden ensimmäiset ihan oikeasti vienoa kevään tuoksua huokuvat päivät. Vähän sattumalta tulin juuri tuollaisena päivänä valmistaneeksi myös aterian, joka vei ajatuksia jollain tapaa kevään suuntaan, vaikka ei sinänsä mikään kevätklassikko ollutkaan.

Fenkoli-orzopasta, orzotto, sen varmasti sai aikaan, keväisen olon lautasella. Vähän kuin olisi valmistanut kevään ensimmäisen parsarisoton, mutta kepeämmän sellaisen. Itse tykkään jyväpasta orzosta valtavasti ja vaikka risotot ovat huippujuttu, niiden juuston aiheuttama raskaus ei aina houkuttele. Orzosta saa mainion kevyemmän risoton, sillä juustoa ei välttämättä tarvita lainkaan.

Tätä inkiväärimarinoidulla broilerilla – joka muuten on kokeilemisen arvoinen ihan sellaisenaankin – rikastettua annosta kannattaa ilman muuta testata. Halutessaan broilerin voi toki korvata myös sopivalla kasvisvaihtoehdolla. Ja juuri kun pääsin sanomasta, että fenkolille on hankala keksiä käyttöä, on tämä orzotto sille mitä oivallisin sijoituspaikka.

Fenkoliorzotto ja inkivääribroileri

4 annosta

Inkivääribroileri:
700 g broilerin fileepihvejä
4 rkl (vähäsuolaista) soijakastiketta
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl juoksevaa hunajaa
ripaus mustapippuria

Fenkoliorzotto:
öljyä paistamiseen
1 pieni fenkoli
1 punasipuli
100 g lehtikaalia
1 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa
mustapippuria myllystä
200 g orzo-pastaa
1 dl kuivaa valkoviiniä/1 rkl valkoviinietikkaa ja 0,85 dl vettä
6 dl kanalientä
2 rkl sitruunamehua
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 rkl voita

Aloita marinoimalla broilerit (vaikka jo edellisenä iltana).
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Pane broilerit marinoitumaan jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi.
Ota broilerit huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistamista. Leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi, kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Poista lehtikaalista kova lehtiruoti ja revi lehdet suupaloiksi.
Paista broileripihvit öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta folioon käärittynä sivuun odottamaan.
Lämmitä pannu uudelleen ja lorauta sille hiukan lisää öljyä. Kuullota fenkolia ja sipulia, kunnes ne notkistuvat. Sekoita joukkoon hunaja ja sen jälkeen lehtikaali. Pyörittele vielä hetki ja mausta suolalla sekä pippurilla.
Lisää orzot ja sekoittele muutama minuutti. Kaada seuraavaksi pannulle valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää kanalientä vähitellen desi kerrallaan jatkuvasti sekoittaen. Jatka kunnes pasta on kypsää ja imenyt kaiken liemen sisuksiinsa, noin 10 min.
Lisää lopuksi sitruunamehu ja kuoriraaste sekä voi.
Tarjoile broileripihvien kera.

Jätä kommentti