Koko Suomi leipoo – ja minä myös – osa 4, kausi 5: maustekakkunen

Koko Suomi leipoi taas maanantaina, tällä kertaa maustekakkusia. Minä tein tietysti niin ikään työtä käskettyä ja tuloksena oli annos pieniä ja sieviä kakkuja, sellaisia jouluntuoksuisia ja -makuisia.

IMG_5737-2

Tehtävä oli mielestäni tähänastisen kauden ehdottomasti helpoin, ehkäpä jopa hieman ihmetyttävän helppo. No, eihän sitä tietenkään tiedä, mitä tuomarit olisivat olleet tekeleistäni mieltä, mutta omasta mielestäni kakut olivat maukkaita. Myönnettäköön, että kilpailijoihin nähden minulla oli siinä mielessä etulyöntiasema, että heidän kahden mausteensa rinnalla minä valitsin kakkuihini kolmea maustetta ja sain niihin näin mukavan tujauksen edellä mainittua joulua. Oikeasti olisin kyllä halunnut maustaa kakkujani vieläkin värikkäämmin, mutta toisaalta en halunnut poiketa liiaksi tehtävänannosta. Lisäksi päätin tässä vaiheessa jättää kilpailijoilta vaaditun kuorrutteen valmistamatta lähinnä siitä syystä, että omat kakkuseni päätyivät suurelta osin pakastimeen. Aion kyllä kokeilla kuorrutettakin, sitten kun otan kakut pakastimesta. Ja olen melko varma, että kuorrutteessa se vaikeus sitten piileekin – kuten viime vuonna kinuskikuorrutteisia donitseja leivottaessa.

Tämä oli hauskaa ja lopputulos oli suloinen. Vielä kun vuokakin, jota olin haeskellut jo jonkin aikaa, löytyi kierrätyskeskuksesta miltei ilmaiseksi juuri ennen tätä tarvetta, tuntuivat tähdet olevan tälle leivontahetkelle otolliset.

Tämä on kyllä ehdottomasti paras leivontahaasteeni ikinä. Aikaisempia koettelemuksiani voit tarkastella täällä.

Maustekakkuset

10 kpl

130 g voita
130 g sokeria
100 g kananmunaa
225 g vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
70 g kuohukermaa
(2 tl maustepippuria)

Itse valitsin mausteiksi maustepippurin tilalta:
1 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl neilikkaa

Lisäksi:
voita vuokien voiteluun

(Kuorrute:
100 g voita
100 g kuohukermaa
2 rkl sokeria
300 g tomusokeria)

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat vähitellen hyvin sekoittaen. Sekoita kuivat aineet sekä mausteet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Sekoita tasaiseksi ja jaa taikina voideltuihin kakkuvuokiin. Paista 175-asteisessa uunissa kypsäksi. Tarkkaile paistoaikaa; minun kakkuni kypsyivät noin puolessa tunnissa.
Jos haluat kuorruttaa kakkuset, tee se seuraavaksi. Mittaa voi ja kerma kattilaan, kiehauta. Paahda sokeri. Kaada paahdetun sokerin joukkoon kiehautettu voi-kermaseos. Laita seos tarvittaessa takaisin hellalle ja keittele hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes seos on kauniin kullan ruskeaa. Kaada seos kulhoon ja jäähdytä. Lisää tomusokeri vähitellen.
Kuorruta kakut haluamallasi tavalla.

Jätä kommentti