Koko Suomi leipoo – ja minä myös – osa 7, kausi 5: punajuurikakku ja lakritsituorejuusto

Koko Suomi leipoo -taipaleeni liikahti taas askelen verran eteenpäin, kun leivoin ohjelman seitsemännessä jaksossa valmistettua punajuurikakkua. Tehtävä toi vahvasti mieleen edellisellä kaudella leivotun porkkanakakun, ainoan viime kauden tehtävistä, joka minulta jäi tänne raportoimatta, mutta jonka kuitenkin toteutin.

Mitä punajuurikakkuun tulee, tehtävä oli mielestäni helppo ja onnistuin ainakin omasta mielestäni hyvin. Kakusta tuli punajuuren ansiosta sangen mehevä, paisto oli oikea ja lakritsitäyte hyvän makuista. Tosin pihistelin hiukan täytteen kanssa ja tein sitä aavistuksen liian vähän. Keskellä olisi saanut olla täytettä enemmän.

Koristeiksi tein ainoastaan uunissa paahdettuja punajuurilastuja, jotka olivat toki kauniita, mutta jotka eivät makunsa puolesta olleet ehkä paras valinta. Tästä olisi saattanut ropsahtaa miinuspisteitä, eikä niitä kilpailijoille annetun ajan puitteissakaan olisi ehtinyt tekemään. No, sainpa ainakin kaunista tarjottavaa.

Näin tällä kertaa. Jakson perusteella tulin miettineeksi asiaa ja kyllä kakut taitavat olla se minun leivontajuttuni, niin kivaa tämäkin taas oli.

IMG_6066

Haasteeni lähenee taas harmikseni loppuaan, eikä jaksoja ole enää kovinkaan montaa jäljellä. Muutamia jo nähtyjä tehtäviä minulla on tältä kaudelta vielä tekemättä ja koitan parhaani mukaan kiriä niiden suorittamisessa, mutta mikäpäs kiire tässä toisaalta on. Jos odotellessa haluat tutustua aiempiin Koko Suomi leipoo -tekemisiini, löydät ne täältä.

Punajuurikakku ja lakritsituorejuusto

10 annosta

Kakku:
300 g punajuurta
200 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 rkl kaakaojauhetta
2 tl rosmariinia
2 tl vaniljasokeria
170 g kananmunaa
100 g fariinisokeria
70 g sokeria
180 g voita

Lakritsituorejuusto:
2 dl vettä
60 g lakritsia
lakritsijauhetta maun mukaan
300 g tuorejuustoa (Minä laitoin vain 200 g, joka oli hieman liian vähän.)
tomusokeria (Minä laitoin 200 g:n tuorejuustoa 1,5 dl tomusokeria, joka oli mielestäni sopivasti.)
voita (Minä en laittanut.)

Koristeet:
1 punajuuri
öljyä

Tee ensin kakkupohja.
Kuori ja raasta punajuuret.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota kananmuna ja sokerit. Sekoita kevyesti vaahtoon punajuuriraaste, kuivat aineet ja sulatettu voi. Kaada massa 20 cm irtopohjavuokaan.
Paista 175-asteisessa uunissa noin tunnin verran.
Tee sitten tuorejuustotäyte.
Pilko lakritsi pieniksi paloiksi. Sulata ne veteen keittämällä. Lisää lakritsijauhetta maun mukaan.
Valmista lakritsituorejuustotäyte sekoittamalla keskenään valmistamaasi lakritsikastiketta, tuorejuustoa, tomusokeria (ja voita). Minä sekoitin keskenään lakritsin, tuorejuuston ja tomusokerin.
Valmista punajuuresta koristeita. Minä tein yksinkertaisia punajuurilastuja, jotka eivät ehkä makunsa puolesta olleet se paras valinta, mutta olivat kauniita kakun päällä. Ne valmistuvat seuraavasti. Pese punajuuri huolellisesti ja kuivaa talouspaperilla. Sitä ei tarvitse kuoria.
Viipaloi punajuuri ohuiksi lastuiksi. Siirrä lastut kulhoon ja lorauta päälle öljyä. Sekoita, kunnes lastut ovat tasaisesti öljyyntyneet.
Levitä lastut pellille leivinpaperin päälle, ne eivät saa olla päällekkäin tai limittäin. Paista 170 asteessa kiertoilmatoiminnolla, kunnes lastut ovat kullanruskeita, noin 25 min. Tarkkaile lastuja, etteivät ne pala ja kääntele tarvittaessa.
Halkaise viilentynyt kakku kahteen osaan. Täytä, kuorruta ja koristele kakku haluamallasi tavalla.

Jätä kommentti