Makeaa ja tulista: bataatti-papupyörykät intialaisessa tomaattikastikkeessa

Yksi tämän hetken lempijuttuja kokeilukeittiössäni ovat erilaiset kasvispihvit ja -pyörykät. Lähiaikoina olen tullut kokeilleeksi esimerkiksi kukkakaali-linssipihvejä, vegaanisia lindströminpihvejä, supermaukkaita hapankaalipihvejä, papu-pähkinäpyöryköitä ja nyt näitä bataattimaisen makeita papu-bataattipyöryköitä. Nam! Olen suorastaan innoissani, enkä vähiten siitä syystä, että lapset ovat tykänneet tekeleistäni niin ikään. Näillä eväin tuntuu kasvisruokien maailma laajentuvan helposti ja valloittavan tilaa esimerkiksi broileriruoilta, joihin arjen keskellä usein tulen sortuneeksi. Sekin laskettakoon näiden ruokien eduksi, että lisäkkeeksi riittävät mainiosti yksinkertainen jogurttikastike – jopa vähän paksumpi ruokajogurtti ihan sellaisenaan – ja valinnan mukaan esimerkiksi riisi, kuskus tai ohrahelmet.

Nyt esiteltävät papu-bataattipyörykät olivat hyviä; makeita, koska bataatti. Mitä pyöryköiden koostumukseen tulee, se ei välttämättä ollut paras mahdollinen, mutta tämä kauneusvirhe olisi korjattavissa yksin sillä, että uunikypsennyksen sijaan ne olisi kannattanut paistaa pannulla. Ensi kerralla näin.

Pyöryköiden oheen valmistin intialaisen tomaattikastikkeen, joka istui annokseen hyvin – ja sopii ainakin vahvasti maustetusta ruoasta nauttivien lautasille. Omaan makuuni kastike oli himpun verran liian mausteista, mutta vahvoista mauista pitävät varmasti tunnistavat itsensä. Toinen hyvä valinta on jo aiemmin mainittu jogurttikastike.

Tätä settiä kannattaa kokeilla.

IMG_7666

Bataatti-papupyörykät ja intialainen tomaattikastike

6 annosta

Pyörykät:
1 kg bataattia
3 rkl öljyä
2 tl juustokuminaa
1 tl mustapippurirouhetta
1 tlk (400 g) kypsiä voipapuja / valkoisia isoja papuja
1 dl kaurahiutaleita
1,5 tl suolaa
(öljyä paistamiseen)

Tomaattikastike:
25 g tuoretta inkivääriä
1-2 valkosipulinkynttä
100 g sipulia
1 rkl öljyä
1 rkl tandooricurrytahnaa
1 tl juustokuminaa
0,5 tl kardemummaa
500 g paseerattua tomaattia
200 ml kookosmaitoa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl sitruunanmehua

Lisäksi:
riisiä ja/tai naanleipää

Valmista ensin pyörykät. Kuori ja pilko bataatit, siirrä kulhoon. Mittaa joukkoon öljy, juustokumina sekä mustapippurirouhe ja sekoita hyvin. Levitä maustetut bataatit uunipellille ja kypsennä 200-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat pehmeitä ja saaneet hiukan väriä pintaan.
Valuta ja huuhtele pavut.
Siirrä kulhoon kypsät bataatit, pavut, kaurahiutaleet ja suola. Soseuta ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Pienet sattumat eivät haittaa.
Pyörittele taikinasta kostutetuin käsin noin 30 bataattipyörykkää, asettele ne pellille ja paista uunissa noin 15 min. kunnes niissä on pinnalla kaunis väri. Huom! Kannattaa harkita myös pyöryköiden paistamista öljyssä pannulla, jolloin lopputulos on varmasti rapeampi.
Tee sitten kastike. Kuori ja hienonna inkivääri, valkosipulinkynnet ja sipuli.
Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota inkivääriä ja sipuleita. Lisää currytahna, juustokumina ja kardemumma, kääntele hetki. Lisää kattilaan paseerattu tomaatti, kookosmaito, suola ja pippuri. Keitä kastiketta noin 15 min. kunnes se hiukan paksunee. Lisää lopuksi sitruunanmehu ja tarkista maku.
Tarjoile kastike erikseen tai kaada pyöryköiden joukkoon pannulle.
Oheen istuvat mainiosti riisi ja/tai naanleipä.

Jätä kommentti