Kevään kakkuprojekti osa 4: Annin päärynäpiirakka murupäällisellä

Kakkuprojektini liikahti taas eilen yhden askeleen kohti valmistumistaan, kun leipaisin aamupuuhikseni seuraavan päärynäpiirakan. Reseptiikka kyseiseen piirakkaan löytyi jo kerran aiemmin testailemastani Annin uunissa -blogistin uudesta leivontakirjasta. Kirjassa piirakka oli tehty omenoista, mutta sitä kehotettiin kokeilemaan myös päärynän makuisena, joten koska jääkappissa nökötti päärynärasia, päätin valita piirakalleni hieman harvinaisemman makumaailman. Ja ehkäpä tämä sopii ylioppilasjuhlien tunnelmaan hieman syksyistä omenapiirakkaa paremmin.

Mitä nyt onnistuin piirakkaa pikkuisen maistemaan se vaikutti supermehevältä ja hyvänmakuiselta. Tein piirakasta gluteenittoman ja vegaanisen, joten siitä, kuinka tämä vaikutti sen koostumukseen, en osaa sanoa, mutta ei ainakaan negatiivisesti. Laitan alle kuitenkin ohjeen ”normaalina” versiona ja oheen omat muutokseni.

Suosittelen vallan paljon, vaikkapa pääsiäisen jälkiruokapöytään mämmille vastapainoksi. Täyden kympin tästä varmasti saa, kun rinnalle asettaa vaniljakastiketta tai -jäätelöä.

IMG_1646

Mehevä päärynäpiirakka murupäällisellä

8-12 annosta

5 pientä tai 3 isoa päärynää (tai omenaa)
150 g voita (Mikäli teet vegaanisena valitse maidoton margariini.)
1,5 dl fariinisokeria
3,5 dl vehnäjauhoja (Gluteenittomaan versioon käytä gluteenittomia jauhoja ja sekoita maitoon 1 tl psylliumia, mikäli et käytä jauhoseosta, joka tätä jo sisältää. Omasta piirakastani puuttuu psyllium, mutta tämä ei tuntunut haittaavan lopputulosta.)
1 kananmuna (Jätä tämä pois vegaanisesta versiosta.)
0,75 dl maitoa (Vegaaniseen versioon valitse kaurajuoma.)
0,5 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
1-2 tl kanelia

Tarjoiluun:
vaniljakastiketta tai -jäätelöä

Kuori ja pilko päärynät kuutioiksi.
Sulata voi kattilassa tai mikrossa, jäähdytä ja sekoita sokerin kanssa kulhossa.
Lisää jauhot pienissä erissä sekaan.
Ota reilu 1 dl taikinaa sivuun murupäällistä varten.
Lisää isompaan taikinaan kananmuna, maito, sooda ja vaniljasokeri. Kääntele taikina nuolijalla tasaiseksi. Taikina jää melko löysäksi.
Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan ja lisää päälle päärynäpalat. Sirottele päärynöiden päälle kanelia ja taikinamuru.
Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 min.
Anna piirakan jäähtyä ja vetäytyä ennen tarjoilua.
Tarjoile vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.

IMG_1654-2

One thought on “Kevään kakkuprojekti osa 4: Annin päärynäpiirakka murupäällisellä

Jätä kommentti