Sitruunainen yrttipasta

Joku kerta kaupasta kotiin kulkeutunut paketti viljaporsaan minuuttisuikaleita johdatti minut seuraavan pastareseptin äärelle. Tuolloin odotukseni eivät olleet tavanomaista hyvää korkeammalla, mutta kastike osoittautuikin sen verran maukkaaksi, että sitä oli tehtävä pian uudestaan ja jaettava resepti tännekin. Erityisesti rosmariini toi makumaailmaan kiehtovuutta, juusto täyteläisyyttä ja sitruuna sitä oivallisesti tasapainottavaa raikkautta.

IMG_5883

Tykkäsin kovasti ja suosittelen ilman muuta kokeilemaan. Maukkaita ja helppoja arkiruokia ei kai koskaan ole reseptiarkistoissa liikaa.

Sitruunainen yrttipasta

4 annosta

1 sitruuna
1 sipuli
1 rkl öljyä
350 g viljaporsaan minuuttisuikaleita
2 rkl voita
1,5 dl valkoviiniä (Minä korvasin onnistuneesti 1 dl:lla vettä ja 1 rkl:lla valkoviinietikkaa.)
2 timjaminoksaa
1 rosmariininoksa
2 dl (ruoka)kermaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria myllystä
1 dl raastettua parmesaania

Lisäksi:
4 annosta pastaa
2 rkl hienonnettua basilikaa
(2 rkl kirvelinlehtiä)

IMG_5888-1

Pese sitruuna huolellisesti ja raasta siitä kuori sekä purista mehu. Kuori ja hienonna sipuli.
Kuumenna öljy pannulla ja paista minuuttisuikaleet. Siirrä suikaleet sivuun.
Lisää pannulle voi. Anna sulaa ja lisää sipulit ja kuullota niitä miedolla lämmöllä noin 3 min. tai kunnes sipulit ovat läpikuultavia mutta eivät ruskistuneita. Lisää minuuttisuikaleet takaisin pannulle. Lisää myös sitruunan kuori ja -mehu, viini sekä timjami ja rosmariini. Keitä hetki, niin että nesteestä haihtuu noin kolmannes pois. Poista sitten yrttien oksat.
Lisää kerma ja hauduta kastikkeeksi. Mausta kastike lopuksi suolalla ja pippurilla. Lisää puolet parmesaanista ja pidä kastike lämpimänä, mutta älä anna sen enää kiehua.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta ja nosta se kastikkeen joukkoon, sekoita varovasti. Lisää myös basilika. Tarkista annoksen maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria tai basilikaa. Ripottele pinalle loput parmesaanista (ja koristele kirvelin lehdillä).

Jätä kommentti